UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виплати постраждалим: як подати заяву на отримання натуральної допомоги

Це стосується осіб, які постраждали внаслідок нещасного випадку на виробництві.

Українці, які постраждали на виробництві або отримали професійне захворювання, мають право на  страхові виплати. Також таким людям надається соціальна послуга натуральної допомоги шляхом виплати щомісячної грошової компенсації вартості заходів, необхідних для її надання.

Читайте також: Щомісячна страхова виплата: з якого часу вона призначається

В Пенсійному фонді України пояснили, як подати онлайн заяву про надання соціальної послуги натуральної допомоги.

Потреба в послугах натуральної допомоги визначається у висновку медичного закладу (медико-соціальною експертною комісією (МСЕК), лікарсько-консультативною комісією (ЛКК)) або в індивідуальній програмі реабілітації (ІПР) та потребами згідно з переліком заходів щодо розрахунку розміру щомісячної грошової компенсації вартості соціальної послуги натуральної допомоги потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання (додаток 6 до Порядку організації надання деяких соціальних та медичних послуг потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 28.04.2023 № 438 (далі – додаток 6 до Порядку)).

 Оцінює таку потребу соціальний працівник / соціальний менеджер / фахівець із соціальної роботи.

У разі виникнення потреби для призначення соціальної послуги натуральної допомоги потерпілий внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання може звернутися із заявою до органу Пенсійного фонду України.

Для цього не обов’язково відвідувати сервісний центр Фонду, заяву про надання соціальної послуги натуральної допомоги можна подати онлайн – через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Як подати заяву про надання соціальної послуги натуральної допомоги

Результат обробки поданої заяви можна переглянути в особистому кабінеті в розділі «Мої звернення».

В Україні з 1 березня відбулася індексація страхових виплат. В Пенсійному фонді України (ПФУ) розповіли, коли виплачуватимуть проіндексований розмір страхових виплат у зв’язку з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням.