UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виплати на дитину: який її розмір у 2023 році

Це стосується дітей до трьох років.

Попри війну, яку розпочала Росія, українці продовжують отримувати соціальні виплати. Кожна сім’я, в якій народилася дитина, може отримати допомогу від держави. Видання «Факти ICTV» розповіло, який розмір допомоги на дитину у 2023 році та як її отримати.

Читайте також: Соціальні виплати: як поновити отримання пенсії за кордоном

Чи відрізняється сума допомоги на першу та другу дитину

У 2023 році Мінсоцполітики продовжує фінансування виплат на дітей до трьох років. При народженні дитини один із батьків має право на отримання таких коштів.

Виплата при народженні дитини має фіксовану суму — 41 280 грн. Ця сума не залежить від того, яка дитина за черговістю. Саме тому виплати на другу дитину у 2023 році — 41 280 грн (як і на третю, четверту тощо).

Виплати допомоги на дитину здійснюються таким чином:

Якщо матері (або батьку) призначили допомогу при народженні маляти, а вона (він) хоче вийти на роботу — виплати до трьох років зберігаються.

Розмір виплат залежить від того, коли дитина народилася. Наприклад, якщо вона народилася до 30.06.2014, сума буде залежати від розмірів, які встановили на дату народження.

Як отримати допомогу на дитину

Виплати на дитину можна оформити кількома способами:

Як отримати виплати на дитину в «Дії»

Для цього треба виконати декілька простих кроків.

На державному рівні в країні передбачені пільги для найбільш незахищених категорій громадян. До таких відносяться і багатодітні сім’ї. Нагадаємо, на які пільги можуть претендувати багатодітні родини.