UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виплати малозабезпеченим сім’ям: що змінилося цього року

Зміни вступлять у силу з 1 березня.

Навіть під час війни українці, які опинилися в складному матеріальному становищі, можуть отримувати соціальні виплати від держави. Цього року були запроваджені зміни стосовно призначення допомоги малозабезпеченим сім’ям відповідно до Постанови Кабміну №94 від 26 січня 2024. Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли, що змінилося.

Читайте також: Виплати для переселенців: як зміняться критерії призначення допомоги з 1 березня

Так, з 1 березня на період воєнного стану державна соціальна допомога призначається на 6 місяців, якщо у складі сім'ї є особа працездатного віку, яка:

Тривалим вважається перебування за кордоном не менше ніж 90 календарних днів.

Чи може бути призначена допомога, якщо в сім'ї є кілька непрацюючих осіб

Це можливо, але в такому випадку ці особи повинні:

 Якщо особа не здійснила перелічених заходів протягом 2-ох місяців з дня призначення допомоги, або знялася з обліку в центрі зайнятості, виплата допомоги припиняється з наступного місяця.

Особливості призначення допомоги малозабезпеченим сім'ям

Вимога щодо працевлаштування не застосовується до одного отримувача допомоги з сім'ї, якщо така сім'я:

Допомога на проживання ВПО включається до середньомісячного сукупного доходу при призначенні допомоги малозабезпеченій сім'ї.

Якщо під час отримання допомоги буде встановлено, що особи з членів сім'ї перебували за кордоном більше ніж 90 календарних днів і продовжують перебувати там на момент проведення перевірки орган соціального захисту населення повідомляє отримувачу про необхідність подання протягом 30 календарних днів підтвердних документів про неотримання будь-яких виплат в країнах перебування. В разі неподання таких документів в строк, розмір допомоги автоматично перераховується без урахування у складі малозабезпеченої сім'ї особи, яка виїхала.

У кінці січня Кабмін ухвалив рішення автоматично продовжити виплати для всіх внутрішньо переміщених осіб до 1 березня 2024 року. Також деяким категоріям осіб допомогу на проживання автоматично продовжать на 6 місяців. Нагадаємо, існують категорії переселенців для кого продовження виплат ще на шість місяців також можливе, однак слід звернутися до органів соціального захисту населення із заявою.