UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виплати для ВПО: коли переселенці отримують гроші

Кошти надходять щомісяця на карткові рахунки.

Через повномасштабне вторгнення РФ багато українців були змушені залишити свої домівки та стати внутрішньо переміщеними особами (ВПО). Держава надає грошову допомогу переселенцям. Видання Факти ICTV розповіло, у яких числах переселенцям чекати на надходження допомоги.

Хто може отримати виплати

В Україні з 1 серпня автоматично продовжили допомогу ВПО ще на шість місяців. Виплати продовжили для всіх переселенців, які проживають в Україні мають статус ВПО.

Читайте також: Виплати для ВПО: як від них відмовитися тим, хто перебуває за кордоном

Розмір допомоги від держави становить:

Виплати не продовжили особам, які:

Читайте також: Виплати переселенцям: чи може їх отримувати особа, яка має депозит у банку

Коли виплачують допомогу для ВПО

У Мінсоцполітики пояснили, що починаючи з 1 вересня 2023 року виплата грошової допомоги переселенців буде здійснюватись 15 та 28 числа кожного місяця.

Перерахування бюджетних коштів ВПО здійснюється Мінсоцполітики АТ «Ощадбанк» щомісяця і раз на місяць відбувається виплата на підставі реєстру внутрішньо переміщених осіб для виплати допомоги.

«Якщо виникають затримки та виплати не надходять понад місяць – це технічні проблеми, які варто усувати якнайшвидше», – наголосили в Мінсоцполітики.

До того, як ВПО отримує на картку грошову допомогу, здійснюється три етапи:

Як тільки Мінсоцполітики перераховує виплати банкам, вони перераховують гроші переселенцям.

Раніше Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець розповів, які можуть бути підстави для проведення перевірки місця проживання ВПО.