UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виплата в розмірі десяти місячних пенсій: хто має на неї право

Пояснення дали у ПФУ.

Попри війну, яку розпочала Росія, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. Деякі категорії громадян також  можуть отримати грошову допомогу у розмірі десяти місячних пенсій. В Пенсійному фонді України пояснили, кого це стосується.

Читайте також: Замість пенсії: на яку виплату можуть розраховувати особи, яким не вистачило стажу

Там нагадали, що право на виплату грошової допомоги в розмірі десяти місячних пенсій мають, зокрема, працівники закладів та установ охорони здоров’я, які:

Якщо згідно з наявними документами виконуються одночасно всі вищезазначені умови, то при призначенні пенсії за віком має бути виплачена така грошова допомога.

Право на виплату грошової допомоги в розмірі десяти місячних пенсій визначено пунктом 7.1 розділу XV «Прикінцеві положення Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Умови обчислення страхового стажу, що дає право на призначення такої грошової допомоги, визначено постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1191 «Про затвердження Порядку обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги, та її виплати».

До страхового стажу, що визначає право на виплату грошової допомоги, зараховуються в календарному обчислені періоди роботи в закладах та установах державної та комунальної форми власності на посадах, що передбачені, зокрема, постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 № 909 «Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років».

Деякі пенсіонери, щоб покращити своє матеріальне становище, влаштовуються на роботу. Нагадаємо, чи потрібно повідомляти про працевлаштування.