UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виплата РФ репарацій Україні: у Мін'юсті розповіли про створення Міжнародного реєстру збитків від війни

На адміністрування реєстру претендують дві міжнародні компанії.

Наразі серед міжнародних партнерів є два претенденти на ведення Міжнародного реєстру збитків, завданих Росією Україні внаслідок війни. Про це повідомив міністр юстиції Денис Малюська, пише Укрінформ.

Адміністрування реєстру

«У нас є два претенденти, наші міжнародні партнери, які можуть цей реєстр збитків допомагати адмініструвати та розмістити його у себе під своєю юрисдикцією. І відповідно взяти на себе тягар як адміністративний, так і фінансовий щодо ведення такого реєстру збитків», — сказав Малюська.

За його словами, між претендентами є конкуренція, вони «змагаються між собою — хто оперативніший і кращий».

«Тому, можливо, це буде комбінований варіант... Реєстр збитків — це найпростіший і найшвидший елемент компенсаційного механізму. Тобто там є три елементи: перше — створити реєстр та зафіксувати збитки, створити комісію, яка розглядатиме заяви про збитки, яка визначає розмір компенсації, і третє — наповнити компенсаційний фонд грошима. Цей третій етап він найскладніший, безумовно, зараз ми на етапі першого та частково другого кроку, бо за великим рахунком там, де буде реєстр, буде компенсаційна комісія», — пояснив міністр.

Він зазначив, що «країна чи організація, яка візьме на себе реєстр, вона автоматично практично і візьме потім забезпечення на себе ролі роботи комісії, яка розглядатиме заяви про відшкодування збитків».

Готовність до конфіскацій у різних країнах

«У нас зараз різний рівень готовності різних країн працювати з російськими активами. Якщо йдеться про десятки мільйонів доларів, їх зібрати не проблема шляхом кримінальної відповідальності, конфіскації у тих, хто порушив санкції, але масштабоване наповнення компенсаційного механізму суверенними засобами РФ — це ще на ранніх етапах переговорів. Знову ж таки — різний ступінь готовності різних країн на це погоджуватися», — наголосив Малюська.

Результати чекають у березні

За словами міністра, у березні чекає дуже активна дипломатична робота і очікуються реальні результати.

«Я думаю, що десь наприкінці березня у нас вже буде зрозуміло конкретніше і за термінами, і про те, як ми рухатимемося. Ми плануємо навесні провести велику конференцію, яка буде сфокусована виключно на компенсаційному механізмі, велику міжнародну конференцію, де ми, я очікую, досягнемо перших узгоджених результатів. Не просто обговорення, а результати», — наголосив міністр юстиції.

Читайте також: Німеччина відмовила Польщі у виплаті репарацій — Варшава планує боротись далі

Спільна робота

Він також повідомив, що Міжнародний реєстр збитків планується синхронізувати з Державним реєстром збитків.

«Це реально великий інструмент і ключове, що він адмініструватиметься міжнародниками і ступінь довіри його буде не те, що зараз наша дискреція — що включати до національного, а це вже буде міжнародно підтверджено для того, щоб потім по ньому виплачувати кошти», — наголосив Малюська.

Читайте також: Війна закінчиться перемогою українців, але щодо репарацій є сумніви — адвокат

Повідомлялося, що на початок 2023 року на розгляді національних судів перебувало 209 справ щодо відшкодування Росією майнової та моральної шкоди українцям та українським компаніям.