UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виплата пенсії: чому її розмір нижче у працюючих пенсіонерів

Пояснення дав експерт.

Навіть під час війни українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. Розміри пенсій працюючих пенсіонерів часто суттєво відрізняються від пенсій тих, хто вже не працює.

Читайте також: Доплата одиноким пенсіонерам: хто може отримати додаткові кошти

Експерт з питань пенсійного забезпечення Сергій Коробкін пояснив, з чим це пов’язано, пише «На пенсії».

Він підкреслив, що для обчислення пенсій працюючих громадян застосовується застарілий показник прожиткового мінімуму. Часто виплата пенсіонера, що працює прив’язана саме до тих старих показників, хоча з того часу прожитковий мінімум суттєво зріс і сьогодні становить 2093 гривні.

Але для громадян, які працюють, він не переглядається. Тільки після звільнення в формулу розрахунку замість старого прожиткового мінімуму буде підставлено сучасний.

При цьому слід розуміти, що час, відпрацьований після призначення пенсії, згодом зараховується до загального стажу, що позитивно впливає на коефіцієнт стажу та розмір пенсії відповідно.

Також він додав, що пенсійні внески працюючих громадян не йдуть на персональний рахунок людини, а потрапляють до загального бюджету Пенсійного фонду та йдуть на виплату поточних пенсій всім нинішнім пенсіонерам. В цьому і полягає суть солідарної пенсійної системи, що діє на сьогодні.

Разом з тим сплачені до Пенсійного фонду внески дають можливість заробляти додатковий стаж, який так чи інакше буде врахований при подальшому обчисленні пенсії.

Нагадаємо, є випадки, коли можуть припинити нараховувати пенсію. Це стосується певної категорії пенсіонерів.