UA / RU
Підтримати ZN.ua

Викиди метану, що змінюють клімат: як борються з цією проблемою у світі

Лідер із викидів - тваринництво.

АПК є лідером із викидів метану в атмосферу. Насамперед це стосується великої рогатої худоби. Існує низка досліджень, які виводять цю проблему на геополітичний рівень. Розробляються технології, які можуть скоротити викиди, зокрема маски для корів. Про це у своєму матеріалі «Деметанізація» корів: чому українським аграріям слід боятися» пише Роман Яненко, керівник ГО "Carbon Free Ukraine".

Як пише автор, за даними дослідження Коаліції з питань клімату та чистого повітря (РСAC) та Програми ООН з навколишнього середовища (UNEP), саме АПК є ключовим емітентом метану – глобально викидає 40% від загального обсягу. Навіть більше ніж нафтогазовий сектор, який отруює повітря метаном на 35%. Ще чверть за сектором відходів. Дослідження Global Carbon Project показало, що концентрація метану в атмосфері зараз на 150% вища, ніж у доіндустріальний період. Викиди метану є другим найбільшим фактором, що призводить до зміни клімату після викидів вуглекислого газу від спалювання викопного палива.

Автор нагадав, що Україна зобов'язалася запровадити «нову нормальність» у найближчі роки. Однак зниження метанових викидів в АПК - це насамперед обтяження виробників додатковими екологічними зборами, так званими вуглецевими податками. Вони вже діють. Наприклад, викинута у довкілля метрична тонна CO2 обкладається 10 гривнями. Але цю суму можуть підвищити до середньоєвропейського рівня — 30 доларів за тонну CO2. Окремого податку за метан наразі немає. Але це швидше питання часу.

«Це буде знищення, по-перше, малих одноосібних господарств насамперед сімейного типу. По-друге, малих та середніх фермерів. Тримати корів буде дозволено лише великим компаніям, які зможуть залучити великі пільгові ресурси для створення або закупівлі установок, за допомогою яких вони вловлюватимуть метан», - йдеться у матеріалі.

Щодо розвитку технологій, то американська Cargill цілком серйозно готується з 2022 року масово продавати європейським фермерам спеціальний пристрій Zelp (британський стартап), за допомогою якого вловлюється майже весь коров'ячий метан. Близько 95% метану, що продукується жуйними тваринами, виділяється у вигляді відрижки та через ніс. Zelp – своєрідна маска для корови. Вона розміщується над ротом і діє як каталітичний нейтралізатор в авто. Вентилятори, що працюють від сонячних батарей (їх змонтують на тварині), всмоктують відрижку та вловлюють у камеру з фільтром. Коли фільтр насичується, в результаті хімічної реакції метан перетворюється на CO2 — теж парниковий газ, але раз на 30 слабший.

«А тепер найголовніше: користування таким пристроєм коштуватиме фермеру щонайменше 80 доларів на рік для однієї корови. Зайве говорити, що ці витрати ляжуть на кінцевого споживача та вдарять по рентабельності. Молоко стане «зеленим», але дорожчим», - вважає автор.

З іншими статтями автора можна ознайомитись за посиланням.