UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вихід на пенсію після 60 років: як це вплине на розмір виплати

Пояснення дали у ПФУ.

Попри війну, яку розпочала Росія, українці продовжують отримувати пенсії та звертатися за їх призначенням. Для виходу на пенсію за віком у 60 років у 2024 році, майбутні пенсіонери повинні мати не менше 31 року страхового стажу.

Читайте також: Соцвиплати: хто може отримати пенсію загиблого військового

В Пенсійному фонді України розповіли, чи збільшиться розмір пенсії, якщо людина вирішить вийти на пенсію пізніше 60 років.

У законі про пенсійне страхування є норми, які заохочують громадян до більш пізнього виходу на пенсію. Йдеться про призначення пенсії «з відстрочкою». Тим, хто набув право на страхову пенсію за віком, але після досягнення пенсійного віку виявив бажання працювати та отримувати пенсію пізніше, основний розмір пенсії збільшується:

Підвищення розміру пенсії за неповний місяць страхового стажу не здійснюється.

Тобто якщо людина відстрочить свій вихід на пенсію на один рік, то отримає надбавку до пенсії у розмірі 6% (0,5% х 12), за два роки більш пізнього виходу на пенсію – 12% (0,5% х 24) тощо. Що стосується відстрочки на шість років (72 місяці) – це збільшення основного розміру пенсії на 54% (72 х 0,75%).

Пенсія за віком «з відстрочкою» призначається за зверненням пенсіонера, як правило, з першого числа місяця, в якому подано звернення.

Нещодавно Кабмін затвердив проєкт держбюджету на 2025 рік. Нагадаємо, яким буде розмір мінімальної пенсії у наступному році.