UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вихід на пенсію ФОП: які умови для них діють

Пояснення дав експерт.

Попри війну, яку розпочала Росія, українці продовжують отримувати пенсії та можуть звернутися за її призначенням. Експерт з пенсійних питань Сергій Коробкін розповів «24 Каналу», як призначають пенсію фізичним особам-підприємцям.

Читайте також: Пенсія на горизонті: як порахувати майбутні виплати

Він зазначив, що норма щодо виходу на пенсію у 60 років зі стажем не менше 31 року розповсюджується на усіх, зокрема й на ФОПів.

У законі про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування передбачено як пенсійний вік, так і кількість стажу необхідного для нього. Якщо стаж у 2024 році становить від 21 до 31 року, то на пенсію вийти можна вийти у віці 63 років, а якщо стаж від 15 до 21 року – у 65 років.

«Єдине, що є питання в тому, як ФОПам підтвердити стаж. Для цього потрібно щомісяця сплачувати єдиний страховий внесок в розмірі не менше мінімального. На сьогодні він складає 22% від мінімальної зарплати (з 1 квітня мінімальна заробітна плата становить 8 000 гривень)», – розповів експерт.

З березня 2022 року до скасування воєнного стану та ще 12 місяців після ФОПи можуть не сплачувати єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за себе. Водночас, за словами експерта, стаж для особи підтверджується насамперед даними про сплату внески.

«Відтак нема внесків, нема і стажу. Навіть якщо в трудовій книжці є запис, а внески не сплачувалися, то стаж все одно не йде», – пояснив він.

Які внески має сплачувати ФОП

«Якщо мінімальний внесок сплачується, то за цей місяць людині зараховують і страховий стаж», – зазначив експерт.

Станом на 2024 рік:

«Якщо ФОП буде постійно сплачувати мінімальний внесок, або якщо людина буде працювати офіційно на мінімальну зарплату, то і враховується для обчислення майбутньої пенсії саме мінімальна зарплата», – додав Сергій Коробкін.

ФОП за сплату мінімальних розмірів ЄСВ нараховуватиметься й близька до мінімальної пенсія. Експерт зауважив, що саме 2 725 гривень є мінімальною виплатою зараз для багатьох. Втім є і менші розміри пенсій, які сягають 2 361 гривні.

Водночас він додав, що на сьогодні є опція щодо купівлі додаткового стажу, сплачуючи самостійно внески до Пенсійного фонду. Відтак навіть якщо людина не працює, але має гроші, або неофіційний дохід, то вона може отримати стаж.

Нагадаємо, у яких випадках відбувається припинення пенсії та як поновити її виплату.