UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вийшло "красиво": в Monobank розкритикували скасування фіксованого курсу долара

Рішення Нацбанку змушують Monobank запровадити два різні курси. 

Співзасновник Monobank Олег Гороховський розкритикував рішення НБУ щодо скасування фіксованого курсу для готівкових валютних операцій.

Як пояснив Гороховський, у застосунку Monobank завжди був єдиний курс валют. Ним користувались і для операцій з картами, і для обміну всередині застосунку, і для ФОП.

Однак обмеження від Нацбанку змушують Monobank запровадити різні курси. Так виходить через те, що курс долара не може відрізнятись на більш ніж 1% від курсу НБУ за операціями у застосунку та операціями ФОП. А за картковими транзакціями та обміном у відділеннях, яких Monobank не має, курс відрізнятися може.

"Ну і виходить "красиво" – продавати валюту ФОПам ми не можемо, а купувати у них валюту можна лише за курсом НБУ+1%. ФОПи "щасливі", – зазначив Гороховський.

Крім того, НБУ скасував обмеження на продаж валюти клієнтам під транзакції за кордоном.

"І тут виходить "дилема ув'язненого" – всі чекають, хто з банків перший поставить ринковий курс за картами (~36-37 грн) і від кого втечуть усі клієнти в банки, які поки що курс не поставили. А нам ще, крім іншого, потрібно цю "красу" запрограмувати", – додав Гороховський.

Банкір повідомив, що для вирішення проблеми розглядають такий варіант: дати клієнтам ФОП валютну картку, щоб вони не продавали валюту за неринковим курсом.

Гороховський закликав Нацбанк обговорити ці нововведення з банками.

Нагадаємо, кілька днів тому Національний банк постановою НБУ №102 скасував обмеження, згідно з яким уповноважені установи могли продавати готівкову іноземну валюту клієнтам із відхиленням від офіційного не більше ніж на 10%, тим самим запровадивши множинний валютний курс в Україні.

Експерти наполягають на перегляді рішення щодо часткового скасування НБУ фіксованого курсу. Нацбанк попереджають про обвальну девальвацію і радять тримати гривню у нинішньому режимі не більше місяця.