UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відсьогодні податкова відбиратиме платників для перевірок за новими критеріями

У податковій кажуть, що зміни дають змогу зменшити кількість тих, кого перевірятимуть, а відтак задіяти механізм першочергового реагування на ті випадки, щодо яких існує велика ймовірність недоплати податків або приховування доходів.

З 11 лютого змінюються критерії відбору платників податків, як юридичних, так і фізичних осіб, яких Державна податкова служба визначатиме для проведення перевірок. Це передбачено наказом Міністерства фінансів від 10 грудня 2021 року №655, який був опублікований сьогодні, 11 лютого, в "Офіційному віснику" №12, і набрав чинності з моменту опублікування.

Окрім технічних змін, як то зміна назви територіальних органів ДПС з "Офісу великих платників податків ДПС" на - "міжрегіональні управління ДПС по роботі з великими платниками податків", а також нових редакцій додатків щодо структури планів-графіків перевірок, наказом також змінено критерії для відбору платників з метою проведення перевірок.

Як випливає з матеріалів, що оприлюднювалися під час громадського обговорення документу у жовтні 2021 року, жодних законодавчих змін, які б спонукали змінювати критерії, не відбулося. У якості аргументу Мінфін посилається на власні ж нормативні акти, або на акти Кабміну, розробником виступав усе той же Мінфін.

"З метою виконання розділу IV Пріоритетів діяльності ДПС на 2021 рік щодо протидії ухиленню від оподаткування шляхом ефективного управління ризиками та підвищення аналітичної спроможності, у зв’язку зі змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 02.12.2020 № 734 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України", які набрали чинності з 01.03.2021, зокрема до Форми та Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджених наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21, та відповідно до положень постанови Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 року № 1165 "Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних" виникла необхідність удосконалення критеріїв ризиковості від провадження господарської діяльності платників податків", - зазначається в пояснювальній записці.

Також, йдеться про те, що змінені критерії ризику дають змогу задіяти механізм першочергового реагування на ті випадки, щодо яких існує велика ймовірність недоплати або приховування об’єкта оподаткування, а також сприяє зменшенню кількості суб’єктів господарювання, що перевіряються.

Отже, зміни в критеріях відбору платників податків - юросіб передбачають:

Щодо критеріїв для фізосіб, вони уточнюються, а також доповнюються трьома новими критеріями:

Читайте також: Протиправне відновлення податкових перевірок під час карантину: наскільки реальні шанси їх скасувати?

Нагадаємо, Окружний адміністративний суд Києва завершив розгляд справи та визнав неправомірною постанову Уряду, яка скасувала дію мораторію на проведення деяких видів перевірок під час карантину. Рішення суду набуде чинності після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційна скарга не була подана.

Дізнатися, чи заплановані перевірки Податкової служби щодо вашого бізнесу можна у переліку перевірок, оприлюднених ДПС.

Зокрема, у 2022 році Державна податкова служба запланувала перевірки в 6779 компаніях, понад 25% з яких — ФОПи. План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2022 рік оприлюднений на сайті ДПС.

Крім цього, інформацію можна отримати через платформу відритих даних Опендатабот (у месенджерах Вайбер або Телеграм). Для цього достатньо ввести назву або код компанії.

Високий ризик проведення перевірок мають компанії: