UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відпочинок на Новий рік: які тури мають попит в українців

Єгипет, як і раніше, популярний, хоча ціни зросли.

Попит на тури з України на час новорічних свят цього року впав, але невеликий сплеск продажів таки є. Про це говорять у туристичній компанії Join UP, пише news.finance.ua.

«Попит на тури значно впав через два фактори: неможливість виїзду чоловіків за кордон, оскільки жінки мандрувати самостійно не завжди готові, і зростання курсу валют, що веде до підвищення вартості турів у гривні», — каже засновниця турагентства Kazakov's Travel Марина Казакова.

«Є хороша та погана новина для нас. Хороша – попит є. Погана — він у 10 разів менший за минулорічний. Але ми не зупиняємось. Нас надихає, що навіть у період війни люди готові втілювати мрії, подорожувати, відкривати для себе щось нове», — каже Дмитро Яремкович, генеральний директор та керуючий партнер туристичної компанії Eurotrips Ukraine.

Попит на тури "сьогодні на завтра"

Через високий рівень невизначеності в умовах війни українці рідше бронюють заздалегідь, при цьому оператори значної кількості запитів надходять "сьогодні на завтра". Це створює певні складнощі – зокрема зростання цін.

"Раніше, щоб зафіксувати оптимальні ціни, ми бронювали готелі на Новий рік за 3-5 місяців і заздалегідь вносили передоплату, оскільки ми знали попит і були впевнені, що зможемо виконати свої плани, - розповідає Яремкович. - Але те, які напрями точно поїдуть, під час війни ми можемо зрозуміти лише за 3-4 тижні до виїзду".

У такій ситуації доводиться домовлятися з готелями про відстрочку дати оплати. І хоча багато готелів йдуть на поступки, кращих цін, як і раніше, досягти не вдається — зростання цін готелів становить 10-20%.

Частіше стали подорожувати Україною

Подорожі Україною цього року посіли друге місце за популярністю, поступившись першістю лише традиційному лідеру минулих років — Єгипту. Це пов'язано з обмеженнями на виїзд за кордон для чоловіків призовного віку та загальним зростанням зацікавленості українців у власній країні. У пріоритеті гірські лижі, різдвяний Львів, лікувальні санаторії, спокійний відпочинок у Карпатах.

Серед українців, які так чи інакше відчувають пов'язані з війною стреси, у 2022 році зросла популярність відпочинку в санаторіях. Зокрема, у туроператора Join UP у жовтні структура продажу турів Україною була такою:

Популярні країни

На Новий рік 2023 року традиційним лідером бронювань, за статистикою Join UP, залишається Єгипет, що відрізняється високим рівнем комфорту, широким вибором готелів, популярною системою «все включено» та оптимальним співвідношенням ціни та якості (відпочити вдвох протягом 7 ночей можна від 37 055 грн ).

Серед нових тенденцій на ринку в 2022 році стало зростання попиту на подорожі до країн, які не видають туристичні візи громадянам Росії. Йдеться про такі країни: Бельгія, Данія, Естонія, Латвія, Литва, Нідерланди, Польща, Словаччина, Чехія, Фінляндія.

Читайте також: В Україні на фоні проблем зі зв'язком виник новий вид шахрайства – ЦПД
Читайте також: Влада Києва розповіла, яким буде Новий рік у столиці

Нагадаємо, у столиці під час святкування Нового року не планують скасовувати комендантську годину. Про це заявив заступник київського міського голови Володимир Бондаренко в ефірі телеканалу "Київ".