UA / RU
Підтримати ZN.ua

Видобуток українського газу хочуть відв'язати від цін на газ в Європі до кінця війни

Депутати виявили, що вибобуток газу в Україні став збитковим з довоєнною формулою рентної плати.

В Україні планують змінити механізм визначення ціни на газ внутрішнього видобутку на час воєнного стану. Це передбачено законопроєктом № 7732 про внесення змін до Податкового Кодексу в частині оподаткування рентною платою за користування надрами для видобування природного газу.

Як зазначається у пояснювальній записці до проєкту, газовий шантаж Європи з боку Росії призвів до стрімкого росту ціни на газ, яка сягнула понад 3500 доларів США за 1000 метрів кубічних.

При цьому, розрахунок ренти на видобуток газу в Україні здійснюється з урахуванням середньої митної вартості імпорту та середньоарифметичного значення котирувань на нідерландському газовому хабі ТТF.

Водночас в Україні було введено заборону експорту природного газу на час воєнного стану.

Це призвело до того, що вартість реалізації газу, який тепер іде виключно на внутрішній ринок, по внутрішнім цінам, є в рази нижчою, ніж ціна, за якою сплачується рента.

Більше того, з 21 липня 2022 року проблема поглибилася ще більше, адже Національним банком України було скореговано курс гривні до долара США, підвищивши його одразу на 25%. Фактично, це призвело до підвищення кінцевої бази ренти пропорційно на 25%.

Такий підхід до обчислення рентних платежів призвів до ситуації, коли в серпні поточного року, видобування природного газу власного видобутку стало збитковим, оскільки ціна реалізації природного газу в Україні втричі нижча за європейські ціни.

Таким чином, законопроєктом пропонується на період з 1 серпня 2022 року і до скасування заборони на здійснення експорту українського газу виключити з розрахунку ренти середню митну вартість імпорту та середньоарифметичне значення котирувань на нідерландському газовому хабі ТТF.

Фактичною ціною реалізації для газу природного, видобутого в Україні з 1 серпня 2022 року, що реалізуватиметься платниками рентної плати за користування надрами для видобування природного газу, буде максимальний показник із нижченаведених величин:

Міністерство економіки, до 10 числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, розміщуватиме на своєму офіційному вебсайті фактичну ціну реалізації природного газу.