UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відновлення постраждалої від боїв Слов'янської ТЕС обійдеться в 400 млн грн

Відновити роботу Слов'янської ТЕС до кінця року навряд чи вийде. Кошти на ремонт візмьмуть з енергоринку.

Енергогенеруюча компанія ПАТ "Донбасенерго" попередньо оцінює вартість відновлення постраждалої в результаті бойових дій Слов'янської ТЕС в 400 млн грн, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан.

"Станція сьогодні перебуває "на нулі", вона нічого не виробляє. Загальні витрати, які потрібні для того, щоб відновити роботу Слов'янської ТЕС складають близько 400 млн грн", - сказав він. на брифінгу.

За його словами, відновити роботу Слов'янської ТЕС навряд чи вийде до кінця поточного року. "Швидше за все, до початку року ця станція не буде працювати", - додав Продан.

Водночас жителі регіону, енергопостачання яких здійснювалося за рахунок СлТЭС, будуть забезпечені електроенергією за рахунок інших джерел, підкреслив глава Міненерговугілля.

За словами міністра, джерелом фінансування відновлювальних робіт можуть послужити кошти, які рішеннями Національної комісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики, будуть перенаправлені на відновлення Слов'янської ТЕС.

"У нас працює єдиний енергоринок і якщо компанія чітко підтвердить необхідність в засобах, то ці кошти, швидше за все, будуть виділятися з енергоринку. Це найбільш короткий шлях, яким можна це зробити. Я думаю, це буде зроблено без зміни загального тарифу для споживачів, будуть перебувати резерви", - сказав міністр. Нагадаємо, що в результаті бойових дій нанесені значні пошкодження виробничим приміщенням і обладнання Слов'янської ТЕС, а також всім інфраструктурних мереж місті Миколаївка.

За даними "Донбасенерго", 2 липня було значно пошкоджено будівлю пылезавода ТЕС, 3 липня пошкоджено обладнання світлового двору і відкритих розподільних пристроїв ВРП-330, 220, 110 кВ, у т.ч. блочний трансформатор 17Т енергоблоку №7 потужністю 1000 МВА, робочий трансформатор власних потреб 27 ТА потужністю 40 МВА, резервний трансформатор власних потреб 27Т потужністю 40 МВА, автотрансформатор зв'язку 220/110 кВ 12АТ потужністю 200 МВА, один з двох блокових трансформаторів 13Т блоку №3 потужністю 60 МВА, вимикачі 330 кВ автотрансформатора зв'язку 330/220 кВ 13АТ з трансформаторами струму, трансформатори напруги 330 кВ в кількості 3-х одиниць другої системи шин ВРП-330.

Зазначене обладнання відновлювального ремонту не підлягає.

"Донбасенерго" експлуатує Старобешівську і Слов'янську ТЕС сумарною встановленою потужністю 2880 МВт. !zn

Читайте також:

Бойовики мають намір від'єднати Слов'янську ТЕС від єдиної енергосистеми України, - РНБО

"Донбасенерго" продали фірмі регіонала

Банки масово припиняють роботу своїх відділень на Донбасі