UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відновлення енергоінфраструктури: який відсоток українців вважає, що насправді потрібно кілька місяців

Десята частина населення впевнені, що влада та експерти їх дурять щодо відновлення енергосистеми. 

Більшість українців усвідомлюють масштаби руйнування енергоінфраструктури України і складність її відновлення. Про це свідчить всеукраїнське опитування ZN.UA про те, як українці переживають відключення світла. Детально читайте у тексті Юлії Самаєвої «Як Україна переживає найспекотніше літо і готується до найтемнішої зими».

Так, відповідаючи на запитання «Скільки ще, на вашу думку, триватимуть систематичні відключення електрики?», лише 11,8% респондентів обрали варіант «Кілька місяців». Більшість тією чи іншою мірою менш оптимістична у своїх очікуваннях: 12,4% обрали відповідь «Більш як три роки», 25,5% — «Два-три роки», 28% — «Протягом року».

Іншими словами, 66% респондентів цілком усвідомлюють і масштаби руйнувань енергетичної інфраструктури, і складність та тривалість процесу її відновлення в умовах війни.

"Чого не скажеш про Юлію Тимошенко, впевнену, що все можна відремонтувати за два тижні, переставивши обладнання з «непрацюючих блоків на працюючі», хоч би що це означало. Завдяки подібній маячні ми й маємо високий відсоток тих, хто не зміг визначитися із відповіддю (22,4%)", - пише автор матеріалу. 

Це, по-перше, може свідчити про емоційне виснаження людей. По-друге — ця «невизначеність» якраз може бути наслідком недостатньої поінформованості або впливу різноманітних міфів навколо відключень електрики, які не мають нічого спільного із реальністю, є відверто ворожими наративами.

ZN.UA розвінчало найпоширеніші з цих міфів. Про це читайте у статті "Розвінчування міфів в енергетиці" від Андріана Прокіпа, експерта із енергетики Українського інституту майбутнього в Києві, старшого наукового співробітника Інституту Кеннана у Вашингтоні.