UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відмова від реформи корпоративного управління в держбанках не буде сприйнято ні банківським сектором, ні міжнародними партнерами

Незалежні наглядові ради - це не панацея, але це однозначно той базис, на якому потрібно будувати здоровий банківський сектор.

Відмова від реформи корпоративного управління в держбанках по суті означає відмову від їх реформування, що не буде прихильно сприйнято ні урядом Гройсмана, якому депутати вліпили ляпаса, ні банківським сектором, який від "проблеми держбанків" вже втомився, ні міжнародними партнерами, які витратили багато часу на підготовку реформи.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Юлія Самаєва.

"У проекті закону досить детально описана процедура формування незалежних наглядових рад, виписані критерії незалежності членів, враховані кращі міжнародні практики. Майже всі міжнародні організації активно працювали над створенням максимально правильного механізму, який дозволив би захистити держбанки від політичного впливу, - розповів DT.UA провідний спеціаліст фінансового сектору Світового банку Ваге Варданян. - Незалежні наглядові ради - це не панацея, але це однозначно той базис, на якому потрібно будувати здоровий банківський сектор. Логічним буде питання: а чому зараз діючий менеджмент держбанків не може їх реформувати? Ми не впевнені, що у них є така можливість в існуючій корпоративній структурі та з урахуванням українських реалій".

Детальніше про провал законопроекту про реформу корпоративного управління в держбанках читайте у матеріалі Юлії Самаєвої "Реформа держбанків: повний назад!" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".