UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відмова України від транзиту російського газу на користь азербайджанського, імовірно, є прикриттям для РФ – FT

Азербайджан не має тих обсягів газу, якими володіє РФ.   

План щодо заміни російського газу, який транзитом через Україна йшов до Європи, на газ з Азербайджану містить ризики. Експерти допускають, що це стане лише прикриттям для експорту газу з Росії. Про це пише Financial Times.

Зазначається, що є сумніви до того, як ця схема буде працювати на практиці. Оскільки газ буде йти через РФ і Україну, а Баку зможе постачати лише невелику частину тієї кількості газу, яка зараз надходить до Європи з Росії.

Михайло Гончар, президент Центру глобальних досліджень “Стратегія XXI”, заявив, що угода ризикує “перетворитися на схему прихованого експорту російського газу під виглядом азербайджанського на європейський ринок”.

Олексій Чернишов, головний виконавчий директор “Нафтогазу”, сказав, що пропозиція про постачання азербайджанського газу – головна альтернатива, яку розглядає Україна. Цей план передбачає, що Баку імпортуватиме газ із Росії, а потім експортуватиме свій газ до Європи українською трубою.

Наразі російський газ, що надходить через Україну, становить близько 5% від загального обсягу поставок до ЄС. Азербайджан може поставляти тільки 2 млрд кубометрів із необхідних 14 млрд кубометрів.

За словами Чернишова, інший варіант – закупівля газу трейдерами ЄС на кордоні України і Росії – прив’язав би Україну до “Газпрому”.

“Пропозиція Азербайджану більш солідна, тому що у них є видобуток газу, який вони можуть спрямувати в Європу”, – сказав Чернишов. “У той час як трейдери ЄС виступатимуть у ролі каналу для російського газу”.

За його словами, наразі слід розглядати обидва варіанти.

Читайте також: Фіцо запропонував Шмигалю технічне рішення для відновлення транзиту російської нафти – TASR

За словами Сергія Макагона, колишнього керівника української транзитної системи, Київ отримував близько 1 мільярда доларів на рік у вигляді плати за транзит, які переважно йшли на обслуговування ГТС. Однак від транзиту Москва отримує приблизно 5 мільярдів доларів на рік, що суперечить закликам України ввести санкції проти російського палива.

Раніше президент Ільхам Алієв заявив, що Україна та Європейський Союз звернулися до Азербайджану з проханням постачати природний газ до Європи через Україну після закінчення чинного контракту з Росією наприкінці року.