UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відключення світла: в "Укренерго" розповіли, як вирішуватимуть проблему дефіциту електроенергії влітку

Через ремонтні роботи енергосистема зіткнеться зі зниженням обсягів генерації.

"Укренерго" попередило споживачів електроенергії про дефіцит ресурсу цього літа. Однак це не означає, що для населення вводитимуть графіки відключень світла, заявив в інтерв'ю Forbes Ukraine керівник "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Вже найближчими тижнями енергосистема зіткнеться зі зниженням обсягів генерації.

«Дефіцит, тобто певний брак енергії, відчуватиметься в енергосистемі протягом літніх місяців, бо багато буде ремонтуватися, а також протягом наступної зими. Але це не означає аварійні відключеня. Обмеження споживачів — це точно не пріоритетний, а радше крайній захід для збалансування енергосистеми», — заявив Кудрицький.

За його словами, компенсувати дефіцит планується за рахунок імпорту електрики з Європи та збільшення потужностей на теплових електростанціях.

«Ми можемо включити додаткові енергоблоки газу. Вони не найдешевші для енергосистеми, але можуть знадобитися, щоб запобігти відключенню споживачів. Ще завдяки нашому об'єднанню з європейською континентальною мережею ми можемо залучати як аварійну допомогу від енергосистем країн ЄС, так і імпортувати електроенергію з Європи», - повідомив голова "Укренерго".

За словами Кудрицького, наразі доступний обсяг імпорту – 1050 МВт. При цьому в "Укренерго" очікують, що асоціація операторів енергосистем Європи ENTSO-E збільшить цей ліміт у найближчі тижні.

Читайте також: Кабінет міністрів ухвалив рішення з приводу збільшення тарифів на електроенергію

Раніше Міненерго прокоментували рішення Кабміну про збільшення базового тарифу на електроенергію до 2,64 грн/кВт-год. Тепер сума у платіжках за світло для українців зросте приблизно до 250 грн.