UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відключення світла: з березня ворог знищив потужності, що виробляли половину пікового зимового споживання

Варто врахувати, що потреби в електроенергії в зимовий період зростають. 

Починаючи з кінця березня поточного року до початку травня російські війська обстрілами знищив більш як 8 ГВт потужностей. Іншими словами, майже половину пікового зимового споживання. Про це в своїй статті для ZN.UA пише Андріан Прокіп, експерт із енергетики Українського інституту майбутнього в Києві, старший науковий співробітник Інституту Кеннана у Вашингтоні – «Розвінчування міфів в енергетиці».

«І тут не треба бути великим математиком, аби зрозуміти, що на нас чекатиме взимку. Звісно, навесні споживання менше, ніж у зимові місяці. Але навіть з імпортом (до 1,7 ГВт в окремі години) ми не завжди можемо покривати попит, тож доводиться вдаватися до відключень», - зазначив експерт.

Він нагадав, що з вересня 2022 року ворог обстрілював електростанції та високовольтні підстанції. Як наслідок, в минулу зиму Україна входили з таким обсягом потужностей, яких разом із імпортом було ледь достатньо для покриття попиту. Пройти минулу зиму нам допомагали поміркована погода, зростання виробництва гідроелектростанціями через велику кількість води, а також навіть повітряні тривоги, під час яких дещо падає споживання (люди припиняють роботу і йдуть до укриттів).

З іншими статтями автора можна ознайомитися за посиланням.