UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відключення світла по 10 годин: депутат розповів до чого готуватися українцям

За словами Нагорняк, відновити енергосистему до зими не вийде. 

Наступної зими цілком можливі відключення електроенергії по 10 годин. Таке припущення зробив голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк, пише 24tv.ua.

За його словами, навіть при бажанні і наявності відповідних ресурсів ми не зможемо фізично відновити ті всі електростанції, які були або знищені, або пошкоджені. 

"І ми бачимо, що вже достатньо на вулиці тепло, вмикають кондиціонери і збільшується споживання. Аналогічна ситуація на нас очікує взимку, коли українці будуть більше споживати і нам не буде вистачати електроенергії", — сказав він.

За словами Нагорняка, треба бути готовими до того, що у ранкові і вечірні піки будуть віялові відключення для збалансування енергосистеми.

Він додав, що за температури у –10 градусів, українці будуть зі світлом лише по 12-14 годин на добу, а по 10 годин – без нього. І це може бути середньостатистичним сценарієм цієї зими.

Читайте також: Зростання дефіциту в енергосистемі: 4 червня будуть відключення світла протягом всього дня

Нагадаємо, що з 1 червня 2024 року єдиний тариф на електроенергію для населення буде становити 4,32 грн/кВт-год. На думку директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка, новий тариф на електроенергію не стимулюватиме відновлення генерації. Зростання вартості енергетичного ресурсу для населення буде розподілене на іншу мету.