UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відключення світла: лідер цементного ринку будує власну електростанцію

Власники переконані, що робота заводу без збоїв гарантує окупність інвестицій. 

Лідер цементного ринку в Україні – ПрАТ "Кривий Ріг Цемент" –  розпочав будівництво власної електростанції. Це дозволить підприємству бути незалежним від відключень електроенергії та цін на ресурс. Про це розказав його співвласник Ігор Мазепа у Facebook.

"Зараз будуємо незалежну енергогенерацію на Кривий Ріг Цемент. У нас є потреба згенерувати 24 МВт потужності, цього буде достатньо, щоб завод працював без збоїв. Для нас цей проєкт обійдеться десь в $15 млн. Його окупність складе три-чотири роки. Це необхідний захід, щоб зберегти бізнес від зупинки", – вказав він.

За його словами, інвестиції в енергетику мають досить швидко окупитися.

"Тож, за короткий термін ми побудуємо 40 МВт зберігаючих потужностей, які будуть балансуючими на енергетичному ринку. Звичайно, ми бачимо непоганий ROI [окупність інвестицій] в розмірі, який може доходити до 30% залежно від сценарію розвитку ринку", – сказав бізнесмен.

Криворізький цементний завод з 2001 до 2019 року входив до складу групи HeidelbergCement. У 2019 році його власником стала пов'язана з Concorde Capital кіпрська компанія Overin Limited. Наразі бенефіціарами заводу значаться Ігор Мазепа та Віталій Антонов (Галнафтогаз).

Читайте також: ЄС пропонує переписати угоди про захист інвестицій по-новому. Чого чекати інвесторам?

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що уряд має невідкладно представити для реалізації програму стимулювання в Україні встановлення сонячної електрогенерації та накопичувачів енергії. Програма має бути максимально сприятливою для користувачів.