UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відключення світла: чого найбільше бракує українцям у такі періоди — опитування ZN.UA

Населення майже адаптувалось до відключень електроенергії, але людям бракує світла. 

Через відключення електроенергії українці щодня втрачають можливість задовільнити свої базову потреби. Однак найбільше їх гнітить в періоди відключень саме відсутність світла, а також відсутність зв'язку та Інтернету. Про це свідчить всеукраїнське опитування ZN.UA відносно того, як населення переживає відключення світла, яке представлене у тексті Юлії Самаєвої «Як Україна переживає найспекотніше літо і готується до найтемнішої зими».

Так, відповідаючи на запитання «Що завдає вам найбільшого дискомфорту за відсутності електроенергії?» найпопулярнішими відповідями стали: «Відсутність світла» — 71% і «Відсутність зв'язку та Інтернету» — 57%.

«Що ж, цілком логічно, адже обидва вони про базові потреби в безпеці. Як у суто фізичному вимірі — відсутності працюючого світлофора, освітлення у під’їзді, доступу до інформації, так і у психологічному — неможливості контактів із близькими, самотності у темній оселі, «ув’язненні» у власних думках», - вважає авторка.

Однак інші відповіді свідчать про адаптацію населення до умов: «Відсутність води» — 23%, «Непрацюючі ліфти» — 15,6, «Неможливість користуватися електроплитою» — 12,7, «Неможливість користуватися каналізацією» — 6,2%.

«Окремої ремарки заслуговує варіант відповіді «Відсутність телебачення», який обрали 22% респондентів. Попри те, що телебачення щороку втрачає свій вплив на аудиторію, у важкі часи його значення, як бачимо, можна порівняти із водою. На жаль, базова аудиторія «тєлєка» та громадяни, яким недоступні «інвертори», «екофло» чи «інтернет під час відключень», — це зазвичай одні й ті ж люди», - припускає авторка.

Цікаво, що відповідь «Непрацюючі кондиціонери» набрала лише 4,5%. Однак опитування проводилося наприкінці червня цього року — до екстремальної липневої спеки. Імовірно, що наразі цей варіант відповіді не був би таким аутсайдером. 

Читайте також: РФ не вдасться обезлюднити українські міста та створити міграційну кризу в ЄС до зими — опитування ZN.UA

Раніше ми також розвінчали найпоширеніші міфів щодо енергосистеми. Про це читайте у статті "Розвінчування міфів в енергетиці" від Андріана Прокіпа, експерта із енергетики Українського інституту майбутнього в Києві, старшого наукового співробітника Інституту Кеннана у Вашингтоні.