UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відключення світла взимку майже гарантовані: рівень підготовки українських ТЕС низький

За словами Зеркаль, наразі ще є всі можливості та інструменти всі ризики нівелювати.

Україна на даний час ще не готова до проходження зими. Зокрема електромережі готові на 98%, атомні електростанції (АЕС) – на 70%, теплові електростанції (ТЕС) – на близько 30%. Про це сказала радниця міністра енергетики Олена Зеркаль під час ефіру Business Breakfast від Forbes.

Вона уточнила, що йдеться про виконання планових ремонтів. За її словами, потрібно прискоритися з відновленням обʼєктів генерації, бо інакше Україні не пройти зиму без відключень електроенергії.

"План відновлення генерації наразі виконано на одну третину", – зазначила вона.

Водночас вона наголосила, що наразі вдалося відремонтувати пошкоджені трансформатори та привезти автотрансформатори з-за кордону.

Читайте також: Російські хакери намагалися атакувати об’єкт енергетичної інфраструктури України

"Проте поки ще не почалось будівництво захисних споруд від атаки дронів. Агентство з відновлення брались будувати великі саркофаги, проте там також все ще на початковому етапі… У нас є 45 днів. В уряду, у фахівців, у регулятора є всі можливості та інструменти всі ризики нівелювати. А зима покаже, хто і де "налажав", – додала радниця міністра енергетики.

Раніше президент Володимир Зеленський повідомив про проведення засідання Ставки Верховного головнокомандувача, на якому центральним було питання підготовки енергосистеми України до наступної зими.