UA / RU
Підтримати ZN.ua

Видатки і дефіцит бюджету України: Ситуація контрастна порівняно з середніми показниками за попередні роки для різних груп країн

Серед іншого, минулого року реальна сума видатків на оборону зросла у сім разів, порівняно з 2021 роком.

Минулого року видатки з держбюджету України та його дефіцит значно зросли у порівнянні з 2021 роком.  Ситуація, яка склалася, контрастує з попередніми роками, коли Україна мала суттєво менші обсяги дефіциту порівняно з середніми показниками для різних груп країн, пише Тетяна Богдан у статті для ZN.UA «Державні борги і дефіцити воюючої країни».

Зокрема, видатки зведеного бюджету минулого року в реальному вимірі зросли на 30,1% відносно 2021 року. При цьому реальна сума видатків на оборону зросла у сім разів, порівняно тим самим періодом, а видатків на громадський порядок і безпеку – вдвічі. Якщо говорити про структуру сумарних видатків, то їх частка фінансування оборони, безпеки та громадського порядку зросла майже утричі й досягла 52,4%.

Дефіцит загального держуправління в Україні 2022 року становив 16, 7% ВВП. Цей показник на 4,3% перевищив середні показники розвинутих країн та на 5,3% – показники країн з ринками, що формуються. 

Читайте також: Нова програма МВФ, яка допоможе закрити дефіцит бюджету України, має запрацювати у другому кварталі – Мінфін

Нагадаємо в березні 2023 року уряд на позачерговому засіданні підтримав законопроєкт про збільшення видатків державного бюджету на 537 млрд грн. Пропонувалося понад 518 млрд грн додатково спрямувати на сектор безпеки й оборони та ще на 19 млрд збільшити резервний фонд.