UA / RU
Підтримати ZN.ua

Весь економічний оптимізм НБУ та аналітиків ґрунтується на завершенні війни у 2024 році

Якщо війна затягнеться, то економіка навряд чи зростатиме. 

Вже цьогорічний прогноз зростання ВВП НБУ покращив з 2 до майже 3%. Аналітики з інвестринку ще більш оптимістичні і прогнозують зростання ВВП у діапазоні 4,5–5%.  Про це пише Юлія Самаєва, редакторка економіки ZN.UA, у статті "Економіка України адаптується, але до реального полегшення ще дуже далеко".

Попри це, базовий сценарій НБУ ґрунтується на припущенні про відчутне зменшення безпекових ризиків із другої половини 2024 року і, відповідно, повноцінне розблокування морських портів і повернення в Україну вимушених мігрантів, тобто про зростання як експортного потенціалу, так і внутрішніх виробництва та споживання. Але, впевнена авторка, це дуже оптимістичний базовий сценарій.

Читайте також: Економіка України: усе краще, ніж могло би бути

Якщо війна затягнеться, збільшуватимуться жертви та руйнування, в тому числі енергетичної інфраструктури, економічна активність, навпаки, згортатиметься, люди й надалі залишатимуть країну, експортна логістика лишатиметься обмеженою, тож економіка навряд чи зростатиме, на відміну від державних видатків і залежності від міжнародної допомоги. Причому це не перспективи другого півріччя наступного року, реально гірше може стати вже восени, якщо ворог знову повернеться до енергетичного терору.

Читайте також: Безробіття в Україні знижується, але дисбаланси на ринку праці зберігаються

З іншими матеріалами авторки можна ознайомитися за посиланням.