UA / RU
Підтримати ZN.ua

Верховний Суд зняв арешт з активів "Промінвестбанку"

"Промінвестбанк" раніше був дочкою російського Зовнішекономбанку.

Верховний Суд скасував рішення судів попередніх інстанцій та ухвалив зняти арешт з майна і акцій ПАТ "Промінвестбанк". Згідно Єдиного держреєстру судових рішень, відповідне рішення оскарженню не підлягає.

Верховний суд також постановив стягнути з відповідача ТОВ "Крим дівелопмент" 4,2 тис. грн судового збору за подання апеляційної та касаційної скарг.

Нагадаємо, Господарський суд Києва 10 березня 2020 року задовольнив заяву ТОВ "Крим Дівелопмент" щодо забезпечення позову до ПІБу і постановив заарештувати акції і кошти банку на рахунках в НБУ та інших банках України, а також заборонити банку здійснювати ліквідацію або реорганізацію.

Північний апеляційний госпсуд 1 вересня 2020 року залишив це рішення без змін.

Читайте також: Нацбанк погодив Тігіпко покупку компанії, яка володіє Промінвестбанком

Як пише видання Finbalance, ТОВ Крим Дівелопмент є однією з компаній "приватівців", які на підставі рішення Арбітражного суду Гааги стягують з РФ компенсацію за нерухомість, відібрану у них в Криму після анексії півострова Росією.

Раніше Київський апеляційний суд відмовив російському Зовнішекономбанку у визнанні рішення Стокгольмського арбітражу про зупинку примусового продажу 99,77% акцій Промінвестбанку.

При цьому Стокгольмський арбітраж зобов'язав Україну відшкодувати ВЕБ витрати на розгляд в інвестиційному спорі. Як зазначає видання, після відмови України добровільно виконати рішення його привів у виконання Східно-Карибський верховний суд Британських Віргінських островів.

ПАТ "Промінвестбанк" створений в 1992 році. Російський ВЕБ став власником "Промінвестбанку" в 2008 році, придбавши пакет його акцій в розмірі 99,7726%. Свої інвестиції в розвиток українського дочірнього банку ВЕБ оцінював в $2,7 млрд.