UA / RU
Підтримати ZN.ua

Верховний суд став на сторону РГК Фірташа у справі про повернення газорозподільних мереж державі

Прокурори наполягали, що угода була укладена з порушенням порядку.

Держава не змогла повернути через суд газові мережі Волиньгазу, які були передані в експлуатацію групі РГК Дмитра Фірташа. Про це повідомляє Finbalance.

Відзначається, що Верховний суд відмовився задовольнити касаційну скаргу заступника генпрокурора і залишив без змін рішення судів попередніх інстанцій, якими також було відмовлено в задоволенні позову, поданого в інтересах Фонду держмайна, до Волиньгаз (входить до групи РГК) і Міненерго про визнання недійсним договору від 29 листопада 2012 року, на підставі якого Волиньгаз була передана в експлуатацію газорозподільна система і стягнення 117,8 млн грн.

Позиція прокурора полягала в тому, що спірна угода була укладена з порушенням встановленого законом порядку надання в користування держмайна, виняткові повноваження щодо розпорядження яким належать Фонду держмайна, тоді як ні Кабінет міністрів, ні Міненерго не мали права розпоряджатися державним майном та передавати його безоплатно в користування господарюючому суб'єкту приватної форми власності.

Суди першої та апеляційної інстанцій з доводами прокурора не погодилися, зазначивши, що спірний договір укладений між відповідачами на виконання постанови Кабінету міністрів, яким визначено порядок використання газорозподільних систем, які використовується для забезпечення розподілу природного газу і не підлягає приватизації, а органом управління цим майном визначено Міненерго.

Читайте також: Зеленський ввів в дію санкції проти Фукса, Фірташа та оточення Путіна

Раніше Юрій Вітренко, глава Нафтогазу, запропонував судитися з облгазами Фірташа і забирати підприємства за борги.

Нагадаємо, що раніше "Нафтогаз" програв суд РГК Фірташа по репутації компанії. Суд вирішив, що НАК розмістив неправдиву інформацію.