UA / RU
Підтримати ZN.ua

Верховний Суд визначився з датою розгляду позову Суркісів щодо "Приватбанка"

Рішення суду буде впливати на подальше оскарження націоналізації "Приватбанку".

Велика Палата Верховного Суду призначила на 16 березня розгляд справи за позовом Суркісів проти НБУ про їх пов'язаності з екс-власниками "Приватбанку". Про це повідомляє прес-служба НБУ на сторінці в Facebook.

"Члени сім'ї Суркісів намагаються довести в суді, що не є пов'язаними з екс-власниками "Приватбанку" особами. Також вони хочуть скасувати конвертацію їх коштів на акції "Приватбанку" під час націоналізації (процедура bail-in)", - нагадують в НБУ.

В НБУ підкреслюють, що під процедуру bail-in потрапили кошти пов'язаних осіб на загальну суму 29,4 млрд грн і завдяки цьому вдалося зменшити фінансове навантаження на державу.

Суть справи: НБУ визнав Суркісів пов'язаними з Коломойським особами і під час націоналізації конвертував їх кошти в акції банку. Пов'язаність Суркісів з Коломойським очевидна для всіх, крім українських суддів. Саме тому справа вже у Верховному суді.

Суркіси оскаржують не так свою зв'язаність, як її визначення, вердикт буде виноситися Верховної палатою, на яке згодом повинні орієнтуватися інші суди та інші пов'язані з Коломойським особи, що "постраждали" від bail-in і бажають повернути свої гроші. Тобто після винесення рішення по цій справі Верховним судом 1 мільярд, який хочуть повернути Суркіси, може збільшитися до 30 млрд грн.

Як писало DT.UA, позов братів Суркісів проти Петра Порошенка в Лондонський міжнародний арбітраж може мати суттєві наслідки, зокрема для судових справ з екс-власниками націоналізованого "Приватбанку".

Докладніше читайте у матеріалі Юлії Самаєвої "Атакують Суркіси, Коломойський - у півзахисті, на воротах - Порошенко".