UA / RU
Підтримати ZN.ua

Верховна Рада прийняла закон про списання заборгованості на енергоринку

Серед іншого в законопроекті прописані механізми взаєморозрахунків.

Верховна Рада ухвалила в цілому проект закону №2386 "Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії". За документ проголосували 243 народних депутата.

Зокрема, мова йде про заборгованість, яка виникла до 1 липня минулого року на оптовому ринку електричної енергії. Серед іншого, закон передбачає докапіталізацію НАЕК "Енергоатом" та ПАТ "Укргідроенерго" за рахунок випуску облігацій внутрішньої держпозики.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, кредиторська заборгованість за станом на 31 серпня становила 28,1 млрд грн. Водночас, за даними "Енергоатому", борг "Енергоринку" перед генеральною компанією до кінця минулого року залишався на рівні близько 11,7 млрд грн, або 42% від загальної суми заборгованості.

У законі йдеться про те, що після збільшення статутного капіталу "Енергоатому" і "Укргідроенерго", заборгованість "Енергоринку" спишуть у відповідному розмірі.

Крім того, списанню підлягає заборгованість підприємств галузі перед ДП "Регіональні електричні мережі" та ДП "Укрінтеренерго". Також згідно із законом, можна буде списати заборгованість зазначених постачальників перед "Енергоринком". На "Регіональні електричні мережі" припадає 42% дебіторської заборгованості колишнього оптового постачальника.

Також законом передбачено механізми взаєморозрахунків і поступки права вимоги.

"Згідно із законопроектом, відбудуться взаємозаліки між підприємствами енергосфери. Тобто, ніякі гроші нікому даруватися не будуть, за фактом це будуть розрахунки в нуль, що дасть можливість вивести ці підприємства з кризи, під ризику банкрутства", – зазначив автор законопроекту народний депутат від "Слуги народу" Юрій Камельчук.

Механізм взаємозаліків передбачає погашення заборгованості за е/е вугільних підприємств, підприємств водопостачання, що знаходяться/надають послуги на окупованих територіях Донецької та Луганської областей, а також заборгованості, яка виникла на оптовому ринку у зв'язку з постачанням до 30 квітня 2015 року е/е споживачам на НКТ.

Читайте також: Генпрокуратура встановила винуватця витоку інформації по справах Майдану

Нагадаємо, в травні Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону №2390, яким вносяться зміни до Кодексу про процедури банкрутства щодо потенційних судових позовів про банкрутство держпідприємства "Енергоринок".

Згідно з пояснювальною запискою, метою законопроекту є забезпечення реалізації механізмів погашення заборгованості на оптовому ринку електроенергії, визначених у законопроекті №2386.