UA / RU
Підтримати ZN.ua

Венесуела ухвалила бюджет з розрахунку $ 60 за барель нафти у 2015 році

Ключову частину витрат державного бюджету становлять соціальні проекти.

Національна асамблея Венесуели прийняла бюджет з закладеною ціною на нафту в $ 60 за барель. При цьому прогнозується зростання доходів на 34,2% порівняно з поточним роком.

Бюджет розрахований за офіційним курсом 6,3 болівара за долар, який суттєво відрізняється від курсу на "чорному ринку", що досягає 175 боліварів за один долар. Президент Венесуели Ніколас Мадуро відмовляється визнавати факт наявності в країні "паралельного" долара.

Доходи нафтовидобувної Венесуели в наступному році очікуються в розмірі понад 741,7 мільярда боліварів. Голова фінансового комітету парламенту Рікардо Сангін заявив, що майже 280 мільярдів боліварів будуть спрямовані на соціальні проекти.

Венесуельський бюджет майже повністю залежить від нафтових доходів. Венесуела щоденно виробляє приблизно 3 мільйони барелів нафти, з яких 2,5 мільйона йдуть на експорт, в основному в США і Китай.

9 грудня ціни на нафту досягли п'ятирічного мінімуму - менш $ 66 за барель нафти сорту Brent. Венесуела була однією з країн, що найбільш активно лобіювали зниження квот видобутку нафти в ОПЕК.

Раніше в лютому Венесуелу охопила хвиля протестів.