UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Велика чистка" банківського сектору не призвела до згортання фіктивних угод – експерт

Використання банківських кредитних коштів для формування фіктивних резервів страхових компаній має стати предметом детального вивчення наглядовими підрозділами регуляторів фінринку.

Більш глибокий аналіз фінзвітності банків, що спеціалізувалися на споживчому кредитуванні, викликає ряд серйозних питань до якості роботи нагляду НБУ, пише в своїй статті для DT.UA банківський експерт Вадим Сирота.

Особливо яскраво це помітно на прикладі скандально відомого "Банку Михайлівський", який за непрямими ознаками може бути конкретним прикладом такого досить цікавого "формування резервів" страховими компаніями. Наприклад, з його фінзвітності за 2014-2015 роки помітно, що комісійні платежі становлять істотну частину його доходів. При цьому левова частина комісійних доходів (80-90%) обумовлена доходами від "договорів зі страховими компаніями по страховим продуктам". Слід зазначити, що одним з основних кредиторів Банку Михайлівський" виступали небанківські фінустанови.

Автор підкреслює, що "у регулятора (і не тільки) з'являється привід більш критично оцінити результати роботи свого банківського нагляду. Адже за інформацією Фонду гарантування вкладів фізосіб, незалежні оцінювачі дійшли висновку, що вартість активів банку "Михайлівський" було завищено в 36 разів".

Нагадаємо, до Меморандуму України з МВФ внесено пропозицію щодо законодавчої процедури поділу функцій Нацкомфінпослуг, так званий "спліт". Передбачається скасування Нацкомфінпослуг та передачу її функцій НБУ та Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Також слід зазначити, що на тлі падіння величини активів банків згадані небанківські фінустанови за період 2014-2016 років (актуальні дані за 9 місяців) наростили активи зі 125 млрд. грн. до 194,3 млрд. грн., що становить 15,2% від розміру активів банківської системи України.

Детальніше про специфіку роботи небанківських фінустанов, ризики, що генеруються ними, та специфіку взаємодії з банками читайте у статті Вадима Сироти "Небанківські фінустанови - тіньові кредитори поза пильним оком Нацбанку" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".