UA / RU
Підтримати ZN.ua

Більша частина "санкційних" компаній керівників "ДНР" і "ЛНР" продовжує працювати

Найпоширеніші сфери, в яких працюють компанії - паливно-енергетична і медіа.

В новий санкційний список, який в кінці січня оприлюднило казначейство США, потрапили 32 українських компанії; 20 з яких продовжують працювати, йдеться в дослідження YouControl.

Згідно з даними аналітиків, 20 з них досі працюють і 12 знаходяться в стані припинення.

Найпоширеніші сфери, в яких працюють компанії - паливно-енергетична і медіа. Їх засновники займають або займали ключові посади в так званих представництвах "ДНР" і "ЛНР".

У ході дослідження з'ясувалося, що велика частина компаній, які опинилися під санкціями, знаходяться в зоні АТО і не перебувають у стані припинення. А значить, вони здійснюють діяльність, повинні сплачувати податки в український бюджет.

З цим є певні проблеми: вісім компаній з санкційного списку мають податковий борг, який в сумі складає 1,644 млн грн.

Засновники всіх цих компаній - особи, причетні до окупаційної влади так званих "ДНР" і "ЛНР".

Відразу у 11 компаніях з санкційного списку фігурує Олександр Тимофєєв, так званий "міністр доходів і зборів ДНР". Шість з його компаній досі ведуть діяльність. Він володіє аграрними підприємствами, що входять в групу компаній "Екопрод", потужною Агропромисловою групою Донбасу. Також йому належать медійні активи Донбасу, компанії з охоронного, ресторанного бізнесу, оптової торгівлі.

Олена Радомська "міністр юстиції ДНР" заснувала три компанії, що потрапили в список Держдепу. Вони активні, надають правові послуги.

Засновником чотирьох компаній, які потрапили під санкції, є Ігор Антипов, "заступник міністра інформації ДНР". Вони призупинені або перебувають у стадії припинення. Раніше надавали рекламні послуги і займалися видавництвом газет.

Дві компанії зі списку засновані Олексієм Грановським, колишнім "паливно-енергетичним міністром ДНР". Одна з його компаній зараз знаходиться в стані припинення, а раніше займалася будівництвом. Інша - комунальна структура "Міські автостоянки Донецької міської ради".

Також в санкційного список потрапили 11 компаній братів Олександра та Сергія Мельничуків. Лише одна компанія з них не веде діяльності. Олександр Мельничук - так званий "заступник міністра енергетики ЛНР", а його брат Сергій торгує вугіллям на підконтрольній території України.

Дві компанії Сергія Мельничука мають діючі ліцензії на видобуток кам'яного вугілля "Антрацит" від Державної служби геології та надр. Компанія ТОВ "Гірничо-збагачувальна фабрика космонавтів" має чинну ліцензію з 2010 року до 2030 року на видобуток вугілля у шахті "Малоіванівська". Фірма ТОВ "Агроплюс" має чинну ліцензію з 2011 до 2031 року на видобуток вугілля у шахті "Кошарская".

Читайте також: СБУ закрила в'їзд в Україну для п'ятьох тисяч осіб

Нагадаємо, що 26 січня США розширили список осіб і організацій Росії, а також окупованих територій України, на яких поширюються санкції.

Зокрема, до нього потрапили заступник міністра енергетики РФ Андрій Черезов, компанія олігарха часів екс-президента-втікача Віктора Януковича "Газ-Альянс", що належить Сергію Курченку, і російські компанії "Технопромекспорт" і "Силові машини", які займалися поставками турбін Siemens в окупований Крим.