UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вчителям доведеться економити: уряд прийняв зміни, що почнуть діяти з 1 вересня

Середня зарплата вчителів найнижча серед інших сфер економіки в Україні. 

Середньомісячна заробітна плата у сфері освіти у першому кварталі 2024 року, за даними Мінекономіки, становила 12 649 гривень. Це найнижчий показник серед усіх секторів економіки в Україні, повідомила народний депутат Ніна Южаніна. 

Хоча зарплати вчителів дещо зросли порівняно з минулим роком, це зростання було найменшим серед усіх інших сфер діяльності.

І тепер зарплати освітян опинилися під ще більшим тиском через урядовий законопроєкт №11416, який передбачає збільшення військового збору з 1,5% до 5% для всіх найманих працівників, включно з педагогами. 

Також Кабмін змінив правила отримання освітньої субвенції: тепер виплати за простій будуть надаватися лише вчителям та працівникам інклюзивно-ресурсних центрів, які перебувають в Україні. Раніше ці кошти отримували всі, незалежно від місця перебування.

Читайте також: Зарплата в Україні: в яких держорганах платять найбільше

Це рішення має на меті зекономити кошти бюджету, але насправді залишить без підтримки тих освітян, які знаходяться за кордоном. Ці зміни вступають в дію з моменту опублікування та будуть застосовуватися з 1 вересня 2024 року.