UA / RU
Підтримати ZN.ua

Важливий етап: коли треба припинити право власності на знищену нерухомість

Це потрібно зробити тим, хто отримав житловий сертифікат.

У січні в Україні вже реалізували перший житловий сертифікат на придбання нового житла за знищене майно під час війни. Але між отриманням житлового сертифіката та придбанням нової домівки існує ще один важливий етап. Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» пояснили, як та коли потрібно припинити право власності на знищену нерухомість.

Читайте також: Програма «єВідновлення»: чи можна подати заяву через ЦНАП або нотаріуса

Відповідно до постанови Кабміну №600 від 30 травня 2023 р. (зі змінами) процедура отримання компенсації за знищене житло має кілька етапів:

Однак отримання сертифіката - це всього лиш гарантія отримання коштів на купівлю нового житла і не є кінцевою стадією процесу отримання компенсації. Після неї потрібно здійснити державну реєстрацію припинення права власності на знищене нерухоме майно.

Так, відповідно до постанови Кабміну №39 від 16 січня 2024 р. отримувач компенсації здійснює дії щодо державної реєстрації припинення права власності на знищений об’єкт нерухомого майна у випадку ухвалення Комісією рішення про надання компенсації шляхом надання грошових коштів для фінансування будівництва будинку садибного типу, садового або дачного будинку після затвердження уповноваженим органом такого рішення Комісії і до моменту проведення виплати компенсації. Тобто, припинити право власності на знищене житло лише після позитивного рішення Комісії про надання компенсації.

Також це потрібно у випадку ухвалення Комісією рішення про надання компенсації шляхом видачі житлового сертифіката після затвердження уповноваженим органом такого рішення Комісії і до дати нотаріального посвідчення договору про придбання житла з використанням житлового сертифіката. Тобто, припинити право власності можна тоді, коли маємо позитивне рішення Комісії і отримали сформований житловий сертифікат.

Зареєструвати припинення права власності на знищене житло потрібно до нотаріального посвідчення договору на купівлю нової оселі. При цьому державна реєстрація припинення права власності на знищене нерухоме майно проводиться безоплатно.

Тож, після отримання житлового сертифіката слід зареєструвати припинення права власності на зруйноване житло, обрати нову домівку, забронювати кошти на її придбання та укласти нотаріально посвідчений договір купівлі-продажу.

Українці можуть використати житлові сертифікати за знищене майно для купівлі нової оселі. Нагадаємо, як обміняти сертифікат на нове житло.