UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ваучер на зміну спеціальності: як пройти перенавчання за затвердженим Мінекономіки переліком професій

Навчатися за ваучером можна за 70 професіями та спеціальностями.

У Мінреінтенрації сказали, як переселенцям отримати ваучер на перенавчання. Проце розповіла директорка Державної служби зайнятості Юлія Жовтяк в інтерв’ю «Главкому».

З повним переліком професій і спеціальностей, для навчання за якими може бути виданий ваучер, можна ознайомитись на порталі Державної служби зайнятості в розділі «Ваучери».

Усі охочі повинні мати професійно-технічну, фахову передвищу чи вищу освіту і не бути зареєстрованими у службі зайнятості як безробітні.

На отримання ваучера мають право :

Читайте також: Працевлаштування ВПО: перелік корисних ресурсів

Навчатися за ваучером можна за 70 професіями та спеціальностями, зокрема, це ІТ-технології, будівництво, транспорт, промисловість, медицина. Необхідно лише самостійно обрати професію, заклад освіти в межах України та форму навчання: стаціонарну, заочну чи дистанційну.

Навчатись можна в освітніх закладах та всіх інших організаціях, які мають ліцензію на такий від діяльності. 

Ваучер на зміну спеціальності дає людині право безоплатно пройти навчання у закладах освіти чи у роботодавця за затвердженим Мінекономіки переліком професій та спеціальностей. 

Вартість ваучера не може перевищувати 10-кратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто близько 27 тис. грн. Його оплата здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

«Якщо вартість навчання перевищує цю суму, роботодавець або той, хто навчається, її доплачує самостійно. Слід звернути увагу, що ваучер видається одноразово. Він дозволяє здійснити перепідготовку та підвищення кваліфікації за робітничою професією», – додала Жовтяк.