UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вартість оренди держсільгоспземель за 2017 році зросла на 24%

На початок січня 2018 року вартість оренди землі склала 2,793 тис. грн/га.

Середня орендна плата за передані на земельних аукціонах ділянки землі сільськогосподарського призначення державної власності станом на 1 січня 2018 року склала 2,793 тис. грн/га, що на 24,2% вище, ніж на аналогічну дату 2017, повідомляється на сайті Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру (Госгеокадастр).

Відзначається, що вартість оренди у минулому році становила 2249,8 грн/га.

"Була перекрита можливість безаукціонної передачі землі, а земельні торги перетворилися в висококонкурентний інструмент, який забезпечив середню ставку оренди держземель за минулий рік на рівні 14,74%", - заявив перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максима Мартинюка.

Він також нагадав, що держава в 2017 році вперше визначила основні принципи управління землями, прийнявши відповідну стратегію і закріпивши мінімально допустимі параметри оренди (до семи років і не менш 8% від нормативної грошової оцінки).

При цьому в Держгеокадастрі вказують на дворазову різницю у вартості оренди державної та приватної власності. Так, середня вартість оренди сільгоспземлі приватної власності в минулому році була на рівні 1,4 тис. грн/га, що на 25% перевищує показник 2016 року (1,09 тис. грн/га).

Найвища орендна плата за паї зафіксована в Черкаській (2,96 тис. грн/га), Полтавській (2,5 тис. грн/га), Харківській (2,1 тис. грн/га), Сумській (2,1 тис. грн/га) областях. При цьому в Закарпатській області оренда склала 718,9 грн/га, Запорізькій - 794,7 грн/га, Миколаївській - 825,8 грн/га, Херсонській - 842,3 грн/га.

Загальна площа цієї категорії сільгоспземель, переданих в оренду за договорами, склала 16,9 млн га.

На думку Мартинюка, зростання вартості оренди приватних земель перешкоджає наявність локальних монополій орендарів, відсутність вільного ринку землі та дієвих об'єднань власників землі, більшість з яких - громадяни похилого віку.

Також повідомляється, що на початок 2018 року в Україні укладено 4,9 млн договорів оренди земельної частки (паю), з них з фермерськими господарствами - 0,75 млн. Більшість договорів (2,3 млн) укладено строком на 8-10 років.

Раніше експерт DT.UA Олександер Ковалів писав, що земля і природні ресурси є основою життєдіяльності і соціально-економічного зростання для громадян країни. Тому необхідно зважено підходити до питань землі і ресурсів.

Детальніше про ілюзіях щодо землі читайте у статті Александера Коваліва "земельної гранатою" в руці. Чи є рецепт виходу з земельного кризи?" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".