UA / RU
Підтримати ZN.ua

Валовий зовнішній борг України виріс за січень-вересень на 2,7 мільярда доларів

Щодо ВВП обсяг боргу збільшився з 76,6% до 77,3% від ВВП. Основним чинником такої динаміки було зростання обсягів зовнішніх зобов'язань реального сектора економіки, тоді як борг органів грошово-кредитного регулювання і банків продовжив скорочуватися.

Валовий зовнішній борг України зріс за січень-вересень майже на 2%, або на 2,7 млрд дол., - до 137,7 млрд дол., повідомляється на веб-сайті Національного банку України (НБУ).

"Щодо ВВП обсяг боргу збільшився з 76,6% до 77,3% від ВВП. Основним чинником такої динаміки було зростання обсягів зовнішніх зобов'язань реального сектора економіки, тоді як борг органів грошово-кредитного регулювання і банків продовжив скорочуватися", - наголошується в повідомленні.

Згідно з даними НБУ, валовий зовнішній борг україни в третьому кварталі виріс на 2,5%, після скорочення на 1,4% у другому і зростання на 0,9% в першому.

Зовнішні зобов'язання секторів державного управління та органів грошово-кредитного регулювання за дев'ять місяців 2013 року зменшилися на 2,3 млрд дол. - до 29,9 млрд дол. Щодо ВВП борг державного сектору скоротився з 18,3% до 16,8%.

За даними НБУ, банки продовжували скорочувати свою зовнішню заборгованість: за дев'ять місяців 2013 борг банківського сектору зменшився на 0,4 млрд дол. - до 21,2 млрд дол. (11,9% від ВВП).

Зовнішній борг інших секторів економіки (включно з міжфірмовим боргом) за дев'ять місяців 2013 року збільшився на 5,3 млрд дол. - до 86,6 млрд дол. (48,6% від ВВП).

"Основними чинниками, що зумовили зростання боргу реального сектору за звітний період були: накопичення кредиторської заборгованості підприємств за зовнішньоторговельними операціями (включно з простроченими торговими кредитами) - на 3,1 млрд дол.; зростання обсягів зобов'язань за негарантованими довгостроковими кредитами - на 2 млрд дол.; розміщення єврооблігацій українських підприємств на зовнішньому ринку (0,9 млрд)", - підрахували в НБУ.

Згідно з повідомленням, за дев'ять місяців 2013 року питома вага боргу інших секторів економіки (включно з кредитами від прямого інвестора) в загальному обсязі валового зовнішнього боргу України зросла з 60,2% до 63%. Відповідно частка боргу секторів державного управління та органів грошово-кредитного регулювання скоротився з 23,8% до 21,7%, а частка боргу банківського сектора - з 16% до 15,4%.

Основною валютою зовнішніх запозичень України на початок жовтня залишався долар США (77,4%).

За даними Нацбанку, 74,8% валового обсягу зовнішнього боргу становлять довгострокові за початковими строками погашення боргові зобов'язання.

Обсяг короткострокового зовнішнього боргу за залишковим терміном погашення на кінець III кварталу 2013 року склав 65,8 млрд дол., збільшившись порівняно з початком року на 2,7 млрд дол. за рахунок боргу інших секторів. !zn

Читайте також:

Путін оцінив обсяг кредитів російських банків Україні в 30 млрд доларів

Зовнішній борг України за 2012 рік виріс до $ 135 млрд

Після провалу минулого року Азаров знову сподівається, що економіка зросте на 3 відсотки

Короткостроковий зовнішній борг України виріс на 14%