UA / RU
Підтримати ZN.ua

В YASNO спрогнозували, що буде з дефіцитом енергетики влітку

Енергосистема двох областей зазнала найбільших руйнувань внаслідок російських обстрілів.

На сьогодні у двох регіонах України зберігається складна енергетична ситуація внаслідок російських обстрілів - на Дніпропетровщині та Харківщині. Про це розповів генеральний директор компанії YASNO Сергій Коваленко в ефірі "Радіо Свобода".

За його словами, у Харкові тривають мережеві обмеження, щогодини вимикають 200-250 тисяч споживачів. Енергетичні обмеження з березня місяця діють для промислових споживачів на Дніпропетровщині.

Директор YASNO зауважив, що в травні в Україні спостерігається дефіцит споживання у пікові ранкові та вечірні години, при тому, що квітень і травень завжди були місяцями, коли споживання максимально низьке.

Читайте також: Складна ситуація в енергетиці: Кабмін робить ставку на децентралізацію – Шмигаль

Коваленко констатує, що нині дефіцит електроенергії є контрольованим і кожне домогосподарство може зекономити 20 відсотків електроенергії, якщо перенесе частину споживання на нічні години.

"Це не те, що ми повністю відмовляємось від готування їжі, прання і таке інше. Я маю надію, що цей люфт 15-20%, якщо кожен долучиться, то ми зможемо це зробити", – розповів він.

Водночас Коваленко прогнозує, що влітку споживання зросте, коли люди почнуть вмикати кондиціонери.

Зазначимо, у ніч на 8 травня українська енергосистема пережила п'яту за ліком ракетно-дронову атаку, у результаті були запроваджені обмеження для бізнесу та промисловості. В "Укренерго" повідомили, що відключення споживачів пікові вечірні години ймовірне. Докладніше читайте в статті Юлії Самаєвої "Дефіцит в енергосистемі зберігатиметься все літо, навіть якщо обстріли зупиняться".