UA / RU
Підтримати ZN.ua

В умовах війни: як отримати пенсію, коли банки не працюють

У Мінсоцполітики пояснили, як діяти.

Пенсії на звільнених внаслідок контрнаступу українських військ територіях пенсіонери можуть отримати у відділеннях банку, навіть якщо раніше вони отримували їх через «Укрпошту».

Читайте також: Індексація пенсій в Україні: чи планується вона у 2023 році

Заступник міністра соціальної політики України Віталій Музиченко в ефірі телемарафону розповів, як отримати пенсію, якщо поблизу немає банків або вони закриті через повномасштабну війну, пише «Апостроф».

За його словами, зараз Мінсоцполітики працює над механізмом видачі пенсій на касах супермаркетів. Вже зараз зняти гроші в такий спосіб зі своїх банківських рахунків можна без комісії.

«Це можна зробити в мережі магазинів «АТБ» та інших. При розрахунку карткою можна отримати готівку зі свого рахунку… Ви можете у магазині, в якому робите покупку, замовити до шести тисяч гривень як одноразову виплату коштів. І це відбувається без комісії. Це сервіс, який набув поширення і розвивається якраз у період війни», – пояснив він.

Водночас право вибору, яким чином отримувати пенсію залишається за пенсіонером, оскільки з картки банку він зможе зняти виплати майже в будь-якій точці світу.

Нагадаємо, навіть в умовах блекауту в українців буде можливість зняти готівку у відділеннях банку, які оснащені генераторами.