UA / RU
Підтримати ZN.ua

В "Укренерго" розповіли, чому липень стане найважчим місяцем для енергосистеми України

Енергетики вже назвали липень «генеральною репетицією» наступної зими.

Енергетики вважають, що відносно відключень електроенергії найважчим місяцем для України стане липень. Саме він стане генеральною репетицією перед наступною зимою. Про це пише NV Бізнес з посиланням на начальника департаменту балансової надійності НЕК Укренерго Романа Грабчака, який у свою чергу посилається на документи аналітичного центру DiXi Group щодо оцінки ризиків в енергосистемі.

Грабчак зазначив, що у подальшому зростанню ризиків сприятимуть:

«Найважчим місяцем вважаємо липень», — констатував Грабчак.

Щодо теми розподіленої генерації, то, за його словами, далеко не все обладнання, яке може автономно генерувати електроенергію, слід віднести до цієї категорії. Газопоршневі станції, когенераційні установки тощо мають бути постійно під'єднані до мережі, щоб диспетчери Укренерго могли враховувати їх під час балансування системи.

Читайте також: Німеччина та Чехія наполягають на повній відмові ЄС від російських енергоносіїв

До того ж, за його словами, розподілена генерація набагато дорожча, що в довгостроковій перспективі може вплинути на конкурентоспроможність української продукції. Імпорт також не є панацеєю, тому що існують обмеження з боку контрагентів — країн східної Європи.

Нагадаємо, що на середу, 29 травня, енергетики не прогнозують відключень світла в Україні. Це вже другий день, коли не прогнозується вимкнень електроенергії для побутових та промислових споживачів.