UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні знову зірвався перехід на добове балансування газу

"Укртрансгаз" попросив НКРЕКП відстрочити перехід на добове балансування газу.

Станом на сьогодні лише 103 з 229 замовників послуг транспортування газу подали номінації на його постачання на грудень за новими електронними формами через Інформаційну платформу, повідомляє прес-служба "Укртрансгазу".

Наголошується, що інші трейдери передали оператору ГТС номінації з порушеннями.

"Укртрансгаз" неодноразово звертав увагу учасників ринку на необхідність, відповідно до чинної редакції Кодексу ГТС, подати номінації на грудень через Інформаційну платформу за новими електронними формами з накладанням ЕЦП. Саме таким чином, ринок повинен буде обмінюватися інформацією, починаючи з 1 грудня - з переходом на добове балансування", - зазначили у компанії.

За даними "Укртрансгазу", лише 17% облгазів на регулярній основі виконували дії в системі добового балансування з початку тестового періоду. Як стверджує компанія, 16 з 44 операторів ГРМ проігнорували необхідність попереднього тестування Інформаційної платформи, і не представили жодних даних про своїх споживачів газу.

"Більшість облгазів основною причиною своєї бездіяльності називає критичні кадрові проблеми: брак фахівців з необхідними кваліфікаційними навичками, відтік персоналу, який попередньо пройшов навчання для роботи з платформою і т. д", - уточнив оператор ГТС.

Наголошується, що 42% зареєстрованих користувачів в Інформаційній платформі жодного разу не зайшли до системи протягом останнього місяця, і жоден з облгазів не надав банківську гарантію за новими формами, як потрібно за оновленою редакцією кодексу ГТС.

"Зараз очевидний висновок, що газовий ринок України не готовий до впровадження добового балансування з 1 грудня 2018 року. У зв'язку з цим, "Укртрансгаз" звернувся до НКРЕКП з пропозицією відстрочити перехід на добове балансування до закінчення опалювального сезону", - додав оператор.

Раніше "Нафтогаз" заявив, що облгази ставлять під загрозу проведення опалювального сезону, оскільки надали неповну та недостовірну інформацію "Укртрансгазу".