UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні запровадять автоматичний арешт рахунків боржників

Таким чином буде розроблено автоматизований процес збирання та примусового стягнення боргу.

Міністерство юстиції запровадить систему арешту рахунків боржників, щоб розробити автоматизований процес збирання та примусового стягнення боргу, повідомляє прес-служба міністерства.

"Впровадження електронного арешту коштів, що знаходяться на рахунках боржника в банках та інших фінансових установах, є одним з пріоритетних кроків реформи примусового виконання рішень та інших органів, адже Україна взяла зобов'язання перед МВФ про прийняття закону, який автоматизує процес збору і примусового стягнення боргу", - йдеться в повідомленні.

Зараз виконавець отримує інформацію по рахунках боржника шляхом направлення запиту в Державну фіскальну службу. Однак ці дані стосуються лише юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Отримати інформацію про рахунки громадян можливо шляхом направлення запитів до всіх банківських установ країни поштою.

У міністерстві зазначають, що на практиці боржники встигають вивести кошти з рахунків, а іноді постанова втрачається і не надходить у банк.

Нагадаємо, що податківці раніше назвали десять найбільших боржників України. Найбільшим неплатником податків є ПАТ "Укрнафта".

На початку 2017 року Мін'юст запустив Єдиний реєстр боржників. Метою реєстру є оприлюднення в режимі реального часу інформації про невиконання майнових зобов'язань боржників.