UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні заборонили кредити та депозити в російських рублях

НБУ привів свою нормативну базу у відповідність із законом про вільну економічну зону в Криму і "про економічну діяльность на тимчасово окупованій території України".

Національний банк постановою від 3 листопада № 699 заборонив на території материкової України кредитні та депозитні операції в російських рублях.

Згідно з постановою, забороняється переміщення готівкових російських рублів через адміністративний кордон СЕЗ "Крим", за винятком провезення "фізичними особами в сумі, що не перевищує в еквіваленті 10 000 гривень".

"Інвестиції резидентів в об'єкти інвестиційної діяльності, що розташовані (зареєстровані) на території Криму, забороняються", - йдеться в постанові.

Статистична звітність в Національний банк України по операціях з суб'єктами Криму відображаються як операції з нерезидентами із зазначенням коду території СЕЗ "Крим".

Як повідомлялося, наприкінці вересня президент України Петро Порошенко підписав закон "Про створення вільної економічної зони "Крим" і про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України".

Згідно з законом, на території СЕЗ "Крим" діє особливий правовий режим економічної діяльності фізичних і юридичних осіб, у тому числі особливий порядок застосування норм регуляторного, податкового та митного законодавства України, а також особливий режим внутрішньої і зовнішньої міграції фізичних осіб.