UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні відновила роботу місія МВФ

Для ознайомлення з економічною ситуацією в Україні місії відведено півтора тижні. Експерти чекають на прогрес у переговорах щодо відновлення програми stand-by.

В Україні почала роботу технічна місія Міжнародного валютного фонду, висновки якої можуть вплинути на подальший хід переговорів щодо відновлення співпраці з цією інституцією.

За півтора тижні місія МВФ повинна проаналізувати економічну ситуацію в Україні і вивчити заходи уряду щодо її стабілізації. Висновки чиновників фонду безпосередньо впливають на умови відкриття нової кредитної лінії для України, пише "Коммерсант-Україна"

У Кабінеті міністрів розраховують на те, що переговори з МВФ завершаться успіхом ще цього року. За словами джерела в урядових колах, проект бюджету на 2014 рік було підготовлено, виходячи з того, що угоду буде підписано. Схожі очікування є і в Мінфіні, повідомив керівник одного з великих банків з іноземним капіталом. "У нас традиційно пов'язують підписання асоціації з ЄС і угоду з МВФ, вважаючи, що обидві у нас у кишені". Насправді це не так, і на Україну чекають дуже складні переговори з МВФ",- вважає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

Нездатність уряду продовжити співпрацю з МВФ серйозно позначається на економіці України і реальному секторі. Минулого місяця міжнародне рейтингове агентство Moody's знизило суверенний рейтинг України до переддефолтного рівня Саа1, назвавши однією з причин такого кроку зменшення ймовірності підписання угоди з МВФ у зв'язку з наближенням президентських виборів 2015 року. Слідом за суверенним було погіршено рейтинги інших українських емітентів, що суттєво підвищило вартість залучення бізнесом позикового капіталу.

Сам по собі візит до України технічної місії МВФ не означає початку переговорів про відкриття нової кредитної лінії. Але результати її роботи дозволять розраховувати на певні поступки МВФ щодо найбільш болючих вимог.

Основною проблемою у взаєминах з МВФ в останні роки було небажання української влади підвищувати тарифи на газ для населення і теплокомуненерго. Віце-прем'єр Олександр Вілкул минулого тижня ще раз заявив, що до закінчення нинішнього опалювального сезону корекції тарифів не буде. "Українська влада загнала себе у пастку, політизувавши це питання. Але в уряді це розуміють, і не виключено, що в цьому питанні можна очікувати прогресу",- прогнозує екс-глава Мінфіну Ігор Уманський. За словами джерела, знайомого з ходом переговорів, у МВФ вважають неприпустимою практику фінансування дефіциту НАК "Нафтогаз України" за рахунок випуску цінних паперів держбанками.

Не менш складні переговори очікуються щодо корекції прогнозу держбюджету на 2014 рік. "Виходячи з останнього варіанту держбюджету, документ не було погоджено з МВФ - він базується на явно завищених прогнозах. Проект вимагає ще більшого скорочення видаткової частини", - пояснив Уманський.

У такій ситуації українська влада може розраховувати лише на збереження заходів щодо стабілізації курсу гривні. Незважаючи на те, що вимоги НБУ про обов'язковий продаж валютних надходжень з-за кордону суперечать ідеології валютного фонду, вони дозволяють утримати національну валюту від різкої девальвації. "Останнім часом МВФ з розумінням ставиться до валютних обмежень, якщо їх обумовлено серйозними загрозами для стабільності фінансової системи. Однак МВФ як мінімум встановить граничний термін дії обов'язкового продажу валютної виручки", - впевнений Олег Устенко. Аналогічним чином фонд може закрити очі на вексельну практику уряду.

Як повідомлялося, 29-місячна програма МВФ stand-by передбачала виділення Україні SDR10 млрд ($ 15,2 млрд), однак країна отримала лише два транші на SDR2,25 млрд (близько $ 3,4 млрд). Після закінчення програми stand-by Україна намагалася вести переговори з МВФ про нову угоду.

Місія Фонду працювала у Києві з 27 березня по 10 квітня поточного року. Згідно з неофіційними даними, за підсумками її роботи до ключових проблемних питань (підвищення тарифів для населення, девальвація гривні в рамках підвищення гнучкості курсу) додалося питання скорочення дефіциту державних фінансів цього року.

Попередня місія Фонду за статтею IV відвідувала Київ у травні 2012 року, а його рада директорів розглядала це питання 29 червня. За підсумками обговорення він закликав владу України до поступового підвищення тарифів на газ і тепло, поліпшення платіжної дисципліни. Фонд також рекомендував Нацбанку фокусувати свою монетарну політику на підтримці цінової стабільності, відзначаючи, що поступове збільшення гнучкості обмінного курсу сприятиме пом'якшенню зовнішніх шоків, резервів зміцнення і збереження конкурентоспроможності. !zn

Читайте також:

МВФ поки не бачить відкритості України до реформ, необхідних для нового кредиту

МВФ продовжує технічні переговори з Україною про нову кредитну угоду