UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні можуть ввести пеню за затримку виплати зарплати

Мінсоцполітики розробило законопроект, що посилює навантаження на роботодавців.

Міністерство соціальної політики України, до компетенції якого входить захист прав працівників, розробило законопроект, який передбачає посилення захисту прав трудящих у разі, якщо порушені терміни виплати заробітної плати. Про це повідомила прес-служба міністерства з посиланням на законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників на своєчасну і в повному обсязі виплату заробітної плати у разі неплатоспроможності роботодавця".

Зазначений законопроект зобов'язує роботодавця сплатити працівнику пеню у розмірі облікової ставки НБУ за кожен день затримки більш 15 днів. Крім того, він надає право працівнику тимчасово припинити виконання роботи у разі затримки виплати зарплати (на термін більше 15 днів), а також зобов'язує роботодавця виплатити працівникові компенсацію у розмірі трьох середньомісячних заробітних плат (за останні 12 місяців), у разі порушення справи про банкрутство роботодавця або припинення трудового договору у разі звільнення працівника до порушення зазначеної справи.

Проект закону спрямований на узгодження в органи виконавчої влади та сторін соціального діалогу.

Повідомлялося, що у вересні в трійку найбільших боржників по виплаті зарплат увійшли: Харківське державне авіаційне виробниче підприємство з сумою заборгованості 74,5 млн грн, футбольний клуб "Металіст" (розформований у 2016 році) з заборгованістю 47,7 млн грн та ПАТ "Запоріжжяобленерго" - понад 26 млн грн. Всього роботодавці заборгували своїм працівникам понад 2 млрд грн, зокрема в липні 2018 року борги по зарплатах українців склали 2,734 млрд грн.