UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні зросли ціни на яблука

Аналітики пояснили причини подорожчання.

Протягом тривалого часу ринок яблук в Україні був стабільним. Але наприкінці сезону українські виробники підвищили відпускні ціни на яблука. Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit

Так, більшість виробників заявили про фактичне завершення сезону реалізації яблук з місцевих господарств. Садівники, у яких ще залишилися достатні обсяги яблук для реалізації, підвищили відпускні ціни на ці фрукти.

Читайте також: Літо-2023: прогноз експертів щодо урожаю фруктів в Україні

З початку цього тижня ціни на яблука зросли в середньому на 23%, і сьогодні ці фрукти надходять у продаж по 15-22 грн/кг ($0,41-0,60/кг).

Ключові гравці ринку зазначили, що подорожчання в цьому сегменті насамперед пов’язане із сезонним фактором.

«Так, запаси торішнього яблука стрімко скорочуються, а фрукти нового врожаю в продаж ще не надійшли. У зв’язку з холодною і затяжною весною сезон раннього яблука в Україні істотно затримується», – пояснили аналітики.

Слід зазначити, що зараз ціни на яблука в Україні в середньому у 2,6 раза вище, ніж за аналогічний період 2022 року. Експерти зауважили, що відпускні ціни в цьому сегменті продовжать зростати й надалі. Це триватиме до надходження на ринок фруктів нового врожаю.

Раніше ми писали, що в Україні знизилася ціна на тепличні огірки.