UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні знизилась ціна на один з базових овочів

До цього призвело декілька факторів.  

На українському ринку спостерігається зниження цін на моркву. Однією з причин є збільшення пропозиції цього овоча з місцевих господарств. Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.

Станом на 8 лютого, фермери відвантажували моркву по 8-12 грн/кг ($0,21-0,32/кг), що в середньому на 17% дешевше, ніж тижнем раніше. Виробники пояснили, що негативний вплив на ціни в даному сегменті чинить збільшення пропозиції моркви з місцевих господарств.

Читайте також: Україна збільшила експорт цибулі: чи вистачить її до нового врожаю

Також через досить теплу погоду якість моркви в сховищах дрібних господарств почала стрімко погіршуватися, що змушує фермерів розпродавати наявні запаси.

Гравці ринку додали, що великі виробники, які мають достатньо потужностей для зберігання, вважають за краще призупинити продаж моркви, враховуючи досить велику пропозицію на ринку.

Аналітики зауважили, що зараз ціна на моркву в Україні вже в середньому на 53% нижча, ніж на початку лютого 2023 року. Але більшість учасників ринку не відкидають ймовірності подальшого зниження цін на моркву, що пов'язано з досить невисокою торговельною активністю у цьому сегменті.

Раніше завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку Інституту аграрної економіки Інна Сало розповіла, як можуть змінитися ціни на борщовий набір у лютому.