UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні з’явилося кілька десятків нових професій — Мінекономіки

ІТ-сфера найбільш динамічною щодо розвитку. Професії тут з’являються та зникають.  

У Класифікаторі професій України з’явились 42 нові професії. Таке зростання мало місце у сфері ІТ, охорони здоров’я, а також у соціальній та фінансовій сферах. Загалом тепер у Класифікатор включено 9 172 професійні назви робіт, передає Міністерство економіки.

"Осучаснюємо перелік професій відповідно до вимог часу і потреб ринку праці. Найбільше змін в сфері ІТ-технологій, де з’явиться 29 нових професій, що відповідають реаліям і є затребуваними роботодавцями. Також нові професії відтепер у медичній сфері, фінансовій", – зазначила заступниця міністра економіки Тетяна Бережна.

Які нові професії з’явились в Україні

За пропозицією Мінцифри Класифікатор професій доповнено 29 новими професійними назвами робіт ІТ-сфери, зокрема:

Ще 9 професійних назв робіт у ІТ-сфері приведено у відповідність до сучасних технологій, зокрема, "Аналітик комп'ютерного банку даних" змінено на "Аналітик даних", "Аналітик операційного та прикладного програмного забезпечення" – на "Аналітик програмного забезпечення", "Інженер з програмного забезпечення комп'ютерів" – на "Інженер з програмного забезпечення" тощо.

Водночас були вилучені 9 застарілих назв професій, наприклад, "Програміст прикладний", "Програміст системний", "Інженер із застосування комп'ютерів", "Аналітик програмного забезпечення та мультимедіа".

Окрім того, внесено низку позицій, в яких виникла нагальна потреба останнім часом, зокрема:

Нагадаємо, що члени новоствореної Ради бізнесу при президентові України задоволені результатами установчої зустрічі з керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком, що відбулася 27 січня, і планують почати роботу вже наступного тижня.