UA / RU
Підтримати ZN.ua

В Україні запускають експеримент з розвитку марикультури

В Україні з'явиться власне промислове виробництво молюсків та ракоподібних.

Міністерство аграрної політики та продовольства України розпочинає експериментальний проєкт з розвитку морської аквакультури. Про це йдеться у повідомленні Мінагрополітики.

 “Експериментальний проєкт з розвитку марикультури – прецедент для України. Вперше представники бізнесу зможуть орендувати частину акваторії моря для розвитку марикультури”, – розповів заступник міністра аграрної політики та продовольства Віталій Головня.

Представник Мінагрополітики пояснив, що під час експерименту важливо зрозуміти перспективи України у світовій торгівлі у галузі марикультури.

Відомо, що експеримент триватиме два роки.

Також уже визначено акваторії, в яких можна буде вирощувати молюсків і ракоподібних.

Раніше в законодавстві не було визначено чіткого алгоритму надання бізнесу в користування частин акваторії моря. Тому Мінагрополітики та Держрибагентство ініціювали такі законодавчі зміни, і була ухвалена відповідна постанова уряду.

Марикультура – промислове розведення та вирощування морських водних живих ресурсів (риб, безхребетних, водоростей) у спеціальних господарствах у морських акваторіях.

Україна має значний потенціал для розвитку національної марикультури. Унаслідок розвитку галузі на внутрішній ринок постачатимуться цінні харчові і доступні для громадян морепродукти, також це підвищить зайнятість населення, забезпечить розвиток малого і середнього бізнесу та економічний розвиток. Крім того, широкомасштабне впровадження такої діяльності дозволить підвищити загальну продуктивність екосистем та розширити біологічне розмаїття.